10,02 % е избирателната активност във Великотърновска област

Публикувано на нд, 2 апр. 2023
342 четения

10,02 % е избирателната активност във Великотърновска област към 11,00 ч., което означава, че малко над 20 500 души са упражнили правото си на глас. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова. Тя уточни, че на предходните парламентарни избори активността в региона е била съотносима – 10 %.

Най-висока избирателна активност традиционно има в община Сухиндол – 17,48 %, където има и най-малко избиратели. Най-ниска е в община Горна Оряховица – 8,60 %. В община Велико Търново правото си на глас са упражнили 10,36 % или 7385 души.

В община Елена активността е 11,17 %, в община Златарица  11,82 на сто, а в община Лясковец – 11,76 %. В община Павликени активността към 11,00 ч. е 8,89 %, в Полски Тръмбеш – 10,60 %, в Свищов – 9,55 на сто, а в Стражица – 11,21 %.

Изборният процес в областта протича нормално и е стартирал навреме във всичките 413 секции. Направени са 9 смени на членове на СИК, което е незначителен процент, като всички те са сменени с решение на РИК. Взето е и едно решение за отстраняване на явна фактическа грешка.

Всички устройства в секционните комисии работят. Постъпила е информация за незначителни технически проблеми, които са отстранени своевременно от техниците на обслужващата фирма.

„На този етап няма устройство за гласуване, което да е дефектирало и да се налага преустановяване на вота с него. Ако  все пак някъде в областта възникне подобен проблем, следва да бъде сигнализирано на РИК, която да съобщи в ЦИК”, каза още Десислава Йонкова.

Досега има постъпил само един сигнал за нарушение в една от секциите във Велико Търново. След направена проверка е установено, че лицето е пълномощник на партия и е регистрирано като такъв в РИК, но в секцията е бил без бадж, уточни Десислава Йонкова.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново