Над 70 лева ни струва трапезата за Гергьовден

Публикувано на пт, 5 май 2017
131 четения

Ден преди Гергьовден великотърновци обикалят магазините, за да посрещнат един от най-тачените български празници. Традицията повелява на трапезата да има агнешко, дроб сарма и салати, а също и първите череши.
По-големи компании предпочитат за Гергьовден да си вземат цяло агне. Ако се купи от фермата по 6 лв. за килограм живо тегло, както върви пазарът, то ще струва най-малко 150 лв. Хората обаче предпочитат да си купят от магазин само плешка или бутче от агнето, което излиза между 13 и 15 лв./кг. Не може без пакет от дреболии за дроб сарма, който излиза най-малко 6 лв.
От седмица цената на зелените салати падна драстично на централния пазар във Велико Търново и вече може да се намерят и по четири за лев. Лукът и репичките са по 30-40 стотинки, а вече има краставици и по 0,80 – 1 лв./кг. Доматите обаче продължават да държат цена – между 2 и 5 лв.
Алкохолът е неизменна част от празничната трапеза. Ракията е задължителна, цената на сравнително качествено питие от магазина е около 10 лв. за бутилка. Като прибавим безалкохолно, бира или марково вино, сметката набъбва с още 15 лв.
Накрая идва ред на първите череши. Гръцките струват по 30 лв./кг, а българските от Пловдивско – по 14 лв./кг. Продавачи от сергиите споделиха, че късният сняг е унищожил много черешови градини в страната. Ягоди има – гръцки и български. Струват между 5 и 7 лв./кг.
Дори без излишно разточителство, сметките показват, че за средностатистическо четиричленно семейство трапезата на Гергьовден няма как да излезе по-малко от 70 лева. Най-важно е разбира се, да бъдат почетени именниците и да се съберат семействата, за да почетат жизнеутвърждаващия пролетен празник.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново