Военният архив качи на сайт имената на загиналите в Първата световна война

Публикувано на пт, 5 май 2017
2504 четения

Подробен списък на загиналите българи в Първата световна война през 1914-1918 г. публикува в интернет Държавният военноисторически архив във Велико Търново. Сайтът ще бъде официално представен днес в София. Около 73 300 имена на наши сънародници, които са загубили живота си на бойното поле, са описани в електронната страница. В нея могат да бъдат открити и 126 военнослужещи, родени в старата столица.
Списъкът на българите, дали живота си в Първата световна война, е част от електронната платформа “Архивите говорят”, която стартира по съвместен проект на Държавна агенция “Архиви” и дирекция “Държавен военноисторически архив” във Велико Търново. Специално място в нея заема архивната колекция “Войните на България 1878-1945” с рубриката “Списъци”. Тя включва разчетени и набрани в електронен формат лични данни за участниците във войните на България, съпътствани от дигитални изображения на архивните документи, от които са извлечени. Основен източник на базата данни са съхраняваните в търновския военен архив различни видове списъци на участниците във войните.
Начало на архивната колекция беше поставено през 2012 г. по повод 100-годишнината от Балканската война. “Голямата ни цел бе да провокираме интерес към родовата памет и да популяризираме документите, които съхраняваме в архива. Напоследък все повече млади хора идват при нас, за да търсят информация за своите прадеди”, обяснява директорът на архива Светлин Радев. Той разказа, че първоначалната идея била в сайта да влязат имената на загиналите в Първата балканска война през 1912 г., но понеже в архивите е описана и Междусъюзническата война, така проектът бил разширен. В електронните списъци влезли имената на всички загинали военнослужещи – мобилизирани и доброволци, среден състав и офицери.
Пет години по-късно на сайта вече са достъпни част от съхраняваните в българските държавни архиви документи за петте войни, които България води след Освобождението за постигане на национално обединение. Има обособени самостоятелни страници за Сръбско-българската война от 1885-1886 г., за Балканските войни (1912-1913 г.), Първата и Втората световни войни. Най-ценното е, че всяка от тях може да се допълва и обогатява с ново съдържание, посочи Светлин Радев.
Над електронния регистър с имената на загиналите военнослужещи през Първата световна война екипът на Държавния военноисторически архив във Велико Търново работи от 2015 г. Те са обработили 423 архивни единици с общ обем от 24 438 листа.
“Базата данни е изградена на основата на съхраняваните при нас типови списъци по войскови формирования от фонда на отделението “Военни музеи, паметници и гробове” при тогавашното Министерство на войната. Част от тях са съставяни в хода на войната от военните командири, а други са създадени 20 години по-късно предимно от кметовете на населените места, което ги прави не толкова надеждни. И в двата вида документи има нанесени добавки и корекции от служители във военното министерство, които са извършвали проверки по достоверността на информацията”, обясни експертът Диана Вачева.
В продължение на месеци специалистите от архива са правили своите проучвания. Първоначално те са извършили предварителна експертиза на наличните списъци на загиналите по войскови части за установяване на най-пълния, който да бъде набран в електронен вариант. След това е трябвало да сравнят готовия списък с другите налични данни за конкретната войскова част, за да се обогати информацията. Доста време е отнело и уточняването на съвременните наименования на населените места, където са били родени българските воини. Последният етап бе дигитализация на архивните документи, от които е извлечена информацията, пояснява директорът на архива.
Общо 3565 са страниците със загинали българи в Първата световна война, качени на сайта. Търсенето може да бъде направено по няколко начина – по име, по населено място на произход, по дата на смъртта и място на погребване. За всеки герой порталът предлага подробна информация – за годината на раждане, месторождение и местоживеене, чина и войсковата част, в която е служил, кога, как и къде е починал, както и информация за мястото на гроба, показва Светлин Радев.
В името на националния идеал по бойните полета са оставили костите си и голям брой български военнослужещи, чиито имена не са неустановени. Според списъците с гробни места в селища и пунктове от театъра на военни действия на 1-ва, 2-ра, 3-та, 4-та и 11-а армия, Македонската и Моравска военноинспекционна област, в единични и общи гробове са положени тленните останки на над 4480 безименни герои, а в други 46 общи гробове – неизвестен брой войници и сержанти с неустановени имена. В базата данни е включен и списък на загиналите на Добруджанския фронт. Информацията е извлечена от книгата на Петър Бойчев и Радослав Симеонов “Те загинаха за Добруджа”, която излиза през 2016 г.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново