Иван Цанев, политически анализатор: “АБВ – “Движение 21” ще имат около 10-12 депутати в новия парламент

Публикувано на пт, 24 мар. 2017
393 четения

– Г-н Цанев, какви са изводите ви от изминалата предизборна кампания?
– Кампанията, сравнена с предишните, се отличава със своята вялост, липсва ѝ наситеност и интензивност. Ако може да се говори за дебат, той беше по-скоро на лидерско ниво. Открояват се лидерите на двете големи партии, които се противопоставят на ниво, което не е характерно за една интелигентна кампания, а по-скоро отношенията им приличаха на махленска кавга. Истинският дебат липсваше, отсъстваха дискусиите по основни теми като кризата в ЕС, бежанската криза, отношенията с Турция и Русия.
На местно ниво се наблюдаваха откъслечни дебати между водачите на листи, без да има задълбочена дискусия. Между тези два пласта – върха и на местно ниво, се получи един голям вакуум. Това “затъмнение” вероятно има своя замисъл. Но това не е характерно само за тази кампания, а е тенденция, която се наблюдава в последните няколко години. Кампаниите не са насочени към това да информират, да убедят и да привлекат поддръжници, а политиците се съсредоточават върху своите вътрешни спорове, които понякога добиват нелициприятен вид. И в края на краищата се получава така, че избирателят не е достатъчно мотивиран да отиде до урните.
– Каква избирателна активност очаквате в неделя?
– Очаквам до урните да отидат толкова хора, колкото на президентските избори през есента. Не мисля, че може да имаме по-висока активност. Дори ще е по-ниска. Но при всички случаи, ще е по-висока от последните парламентарни избори, когато ударихме дъното с активност под 50 %.
– Как стоят основните политически субекти в края на кампанията?
– Наблюдава се ясен паритет между ГЕРБ и БСП. За мен беше странна оставката на Борисов като премиер и излизането на ГЕРБ от властта, което доведе до тези предсрочни избори, малко ненавременни. БСП набра някаква скорост и се стигна до изравняване на позициите на двете политически сили. Едната от двете партии ще има видимо предимство, но още е трудно да се каже коя от двете. Около 1/4 от избирателите ще решат в самия изборен ден кого да подкрепят.
– Какъв е вашият коментир за процесите в дясно?
– Там на повърхността излизат конфликти с голяма давност във времето назад. Битката за лидерство винаги е била много ясно изразена. Това разтроение, което наблюдаваме в момента, сме го наблюдавали на предходни избори. 2005 година в 40-о Народно събрание влязоха три десни формации – СДС, ДСБ и Български народен съюз. Сега ситуацията е друга. В дясно има един голям политически субект като ГЕРБ, който оказва сериозно влияние върху десния електорат. От останалите 3 по-малки формации не се знае дали някоя ще успее да прескочи бариерата. Би било хубаво да се постигне окрупняване, защото България има нужда от автентична десница. Надявам се, че процесите, които вървят в дясно са един пореден катарзис.
– Къде стои АБВ в тази картина?
– АБВ извървя сериозен път, но като една млада формация в тази кампания тръгна от по-ниски нива и с течение на времето извървя сериозен път. Коалицията “АБВ – Движение 21” със сигурност ще попадне в новото Народно събрание. Реално ще спечели около 4-5 %. Това ще се случи, ако избирателната активност не скочи драстично. Това означава че “АБВ – Движение 21” освен своя твърд електорат привлича и периферията, която до последно се е колебала дали да подкрепи тази коалиция. Моите прогнози са, че двете леви формации ще имат около 10-12 народни представители.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново