70 дружества ще събират отпадъци по нови правила

Публикувано на вт, 31 ян. 2017
136 четения

70 дружества от Великотърновска и Габровска област ще събират отпадъци по нови правила, съобщиха от РИОСВ. С промените в Закона за управление на отпадъците от тази година се въвеждат нови изисквания и срокове за дейности.
От РИОСВ във Велико Търново вече са издадени 36 разрешителни, от които 32 са за събиране на стари МПС и 4 за стара електроника. Новото е, че всяко дружество трябва да представи банкова гаранция от 15 000 лв., една за отделните видове отпадъци. Това касае събирането на черни и цветни метали, стари МПС и остаряла електроника. Внася се и гаранция от 5000 лв. за всяка площадка за отпадъци. Банковите гаранции трябва да се внесат до три месеца от влизане на измененията в ЗУО. При неизпълнение на това изискване се отнема разрешителното за дейност.
Измененията задължават дружествата, които събират отпадъци, само ако имат разрешение за производствените бази, формирани съгласно устройствения план на териториите. До 2 години от влизането в сила на закона, дружествата, които събират отпадъци от хартия и картон, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки, трябва да изпълнят изискванията по новите промени.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново