Филологическите специалности на ВТУ с най-добро класиране в рейтинговата система за 2016 година

Публикувано на пн, 21 Ное. 2016
201 четения

Филологическите специалности на ВТУ и тази година са на второ място в обновената рейтингова система на висшите училища в България. Това е и най-доброто класиране на университета според класацията по научни направления. Вузът се нарежда веднага след Софийския университет и дели едни и същи резултати с Нов български университет.
Данните по рейтинговата система за 2016 г. бяха представени от образователното министерство в петък. В Топ 2 от общо четири университета се нарежда още и направлението “Религия и теология” на ВТУ. Достойното трето място запазват и направленията “История и археология” и “Философия”. С една позиция по-надолу падат правото и изобразителното изкуство, които миналата година също бяха трети.
Направлението “Национална сигурност” на НВУ “Васил Левски” е на пето място и се очертава с най-високи оценки според рейтинговата система. Другото успешно направление за военния вуз е “Транспорт, корабоплаване и авиация”, където сме втори от общо седем класирани университета.
Според статистиката с най-високи доходи сред завършилите ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” могат да се похвалят специалностите информатика и компютърни науки. Средният им осигурителен доход е 1176 лв., а безработицата сред тях е едва 3,39 %. Отлична реализация имат и юристите, като близо 73 % от дипломантите работят по специалността, а безработицата сред тях е 4,43 %. Техните средни заплати са 1156 лв. На добри доходи се радват и випускниците от направление “Администрация и управление”, които получават средно по 898 лв. Безработните администратори са 4,23 %, а 39 % от завършилите са си намерили различна работа от това, за което са учили. Около 882 лв. получават и завършилите направление “Икономика” във ВТУ.
В направлението – отличник “Филология” средните доходи са 779 лв. Едва 37 % от завършилите тези специалности работят в тази област, но въпреки това безработицата е ниска – 3,39 %. Над 70 % от кадрите на направление “Педагогика” обаче работят като преподаватели, а декларираните от тях доходи са средно около 652 лв. Това са специалностите, чиито възпитаници после намират добра реализация, а безработицата сред завършилите е едва 4,59 %.
Между 791 и 1371 лв. е средният месечен доход, който си докарват възпитаниците на НВУ във В. Търново. Оказва се, че 97 % от завършилите са държавни служители, като по-голяма част от тях са военни. Най-високи заплати получават завършилите професионално направление “Транспорт, корабоплаване и авиация”, където безработицата е сведена до близо 2 %. На 100 % реализация се радват кадрите на направление “Военно дело”, където средната заплата е 1185 лв. Сред специалностите в НВУ най-ниско платени се оказват общо инженерство, администрация и управление и национална сигурност, където възнагражденията варират от 791 до 886 лв.
Според обновените данни в системата за 2016 г. средният осигурителен доход на завършилите български висши училища нараства от 925 лева през миналата година до 1020 лв. през настоящата.
Най-ниска безработица (под 1 %) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90 %) за поредна година се наблюдава сред завършилите професионалните направления “Медицина”, “Фармация”, “Дентална медицина” и “Военно дело”. Най-висока е регистрираната безработицата сред завършилите професионалното направление “Социални дейности” (5,46 %). Най-ниско е приложението на придобитото висше образование сред завършилите туризъм – 19 %.
В тазгодишната рейтингова класация участват 51 висши училища. Показателите, по които се следи представянето им, са учебният процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижът на университетите и реализацията на завършилите на пазара на труда. През т.г. към изготвянето на рейтинга са включени още няколко индикатора. Сред тях са регионалната значимост на висшите училища и тяхната обвързаност с местната икономика.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново