Докторант от Канада участва в разкопките в Петко Каравелово

Публикувано на чт, 8 сеп. 2016
256 четения

Докторантка от Канада ще се включи в археологическите проучвания на праисторическото селище в Петко Каравелово. Лоранс Ферлан специализира археология в университета в Монреал и ще се присъедини към българския екип до броени дни. По време на експедицията гостенката ще идентифицира критерии за сортиране на боклука през каменно-медната епоха, обясни Александър Чохаджиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който е ръководител на разкопките.
Канадката е вторият чужденец, който работи на праисторически обект в региона това лято. През юли в разкопките край Хотница участва френският студент Пол Баку, възпитаник на Сорбоната в Париж. Той също следва археология и задълбочено се интересува от изследването на дървения материал от праисторията. Негови преподаватели са му препоръчали могилата в Хотница, тъй като обектът вече е известен в археологическия свят с голямото количество дървени останки, запазени през хилядолетията.
8000 лв. за проучванията край Петко Каравелово бяха отпуснати от Министерството на културата, а разкопките започнаха преди два дена. На мястото, което само до преди 6 г. беше обект на иманярски набези, Александър Чохаджиев разкри две големи двуетажни жилища. Сега екипът ще насочи усилията си към проучването на трето жилище, на чиито основи попаднаха миналото лято. Къщата е с отлично запазена дървесина и датира от началото на каменно-медната епоха.
В средата на септември започват проучвания и на третия праисторически обект в региона, разположен в местността Смърдеш край Джулюница. Там от години копае Недко Еленски от търновския музей. Неговият обект е включен в международен проект заедно с още два обекта в Йордания, два в Северна Сирия и един в Югозападна Анталия. Учени от Института по праистория и протоистория в Кьолн потвърдиха, че археологът е откривател на най-старото погребение на Балканите. За разкопки Недко Еленски ще получи целева субсидия в размер на 7000 лв. от Министерството на културата.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново