Невероятно, но факт – дървата за огрев и въглищата поевтиняха

Публикувано на вт, 23 авг. 2016
4251 четения

Обичайно през август и септември домакинствата, които се топлят на твърдо гориво, осигуряват топлото. В края на лятото дървата и въглищата поевтиняха, показа проверка на “Янтра ДНЕС” в базите на големите търговски фирми във Велико Търново.
В момента тон нарязани и нацепени дърва се продават по 150 лева. Поевтиняването от есента на миналата година е с цели 20 процента, когато цепениците се търгуваха по 180 лева на тон. “Има повишено предлагане от доставчиците, цените, на които купуваме от тях, са по-ниски и ние продаваме по-евтино в сравнение с миналата година. За началото на отоплителния сезон е трудно да се прави прогноза какво ще се случи с цените на дървата”, коментира пред “Янтра ДНЕС” Светла Илиева, управител на база на “Топливо” в старата столица.
В 1 т нарязани и нацепени дърва са 1,6 до 2 куб.м в зависимост колко сурова е дървесината. Твърдото гориво от 150 лв./т е смесена дървесина от дъб, бук и габър. Базите продават нацепените дърва на кубик между 75 и 85 лв.
В момента вносните въглища от Украйна са на промоция, посочват търговците. Донбаските въглища сега се търгуват по 280 лв. за тон, което е с 20 лв. по-евтино от миналата година. Пакетирани в чували по 25 кг, висококалоричното твърдо гориво се продава по 8,40 лв. чувалчето.
Цената си запазват насипните брикети. За тази зима цената им е като миналогодишната – 234 лв. на тон. Продават се и пакетирани, чувалите нямат точно фиксирано тегло и се мерят сумарно. Цената тук е по-висока – 257 лв. за тон.
Все повече домакинства преоборудваха отоплителните инсталации в домовете си и минаха на по-калоричното, но екологично гориво, каквито са дървените пелети. Във В. Търново се продават пелетите на свищовската фирма “Екотехника”. Чувал от 15 кг е с цена 4,20 лв. На местния пазар се търгуват и сръбски дървени пелети с цена на същата разфасовка 5,80 лв.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново