Бойко Борисов откри депото за отпадъци във Велико Търново, обеща 1 милиард за саниране

Публикувано на сб, 30 юли 2016
1678 четения

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха днес във Велико Търново новото регионално депо за битовите отпадъци на старата столица, Горна Оряховица, Елена, Златарица, Лясковец и Стражица.
“Това, което виждате, е мечтата и страха на кмета. Бил съм кмет знам какво е да ми правят кризи с боклука“, заяви министър-председателят.
Депото край Шереметя беше направено с 33 млн. лв. по Оперативна програма “Околна среда”. “С най-модерните съоръжения в новото регионално депо ще се извличат полезните компоненти за рециклиране. Над 560 млн. лв. ще бъдат заделени за общините, за да надграждат системите за управление на отпадъци”, посочи министър Ивелина Василева.
След регионалното депо премиерът мина през наскоро ремонтираната с 3,7 млн. лв. ул. “Магистрална” и остана доволен. След това се срещна с хората от блока на ул. “Бяла Бона” в кв. “Чолаковци”, който се санира по държавната програма за енергийно обновяване на българските домове.
“Така, както съм обещал, ако не разклатим държавата по някакъв начин, по милиард на година ще отидат за подарък на хората през санирането на блоковете. Заделили сме и сме разчели с финансовия министър Горанов по един милиард лева да има всяка година за саниране”, заяви във Велико Търново Бойко Борисов в отговор на въпрос на “Янтра ДНЕС” ще осигури ли догодина държавата 1 млрд лв. за продължаване на програмата.
Следващата седмица България ще получи пряка финансова помощ от Европейската комисия от 6 милиона евро, за да бъде подпомогната сигурността по границите ни.
“Искали сме всичко от Европейския съюз – хора, техника, кораби, вертолети, термокамери, защото вече и армейската техника се износи. Не само на полицията и жандармерията, но и армейската. Обясних им, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжения на границата, от друга – всеки ден има командировъчни за армия и полиция. Отделно са гуми, акумулатори, защото по тези планински масиви всеки ден късаме гуми. Една гума е 1000 лева. Самите машини прегряват на тази жега. На първо време ще платим с тези пари командировъчните на полицаите и военните”, заяви още във Велико Търново премиерът. В интервю за “Янтра ДНЕС” той увери, че засега няма пряка заплаха за сигурността на България.
„Така е, защото полагам огромни усилия. Но всеки ден става по-тежко. Не само с канцлера Меркел, с целия ЕС проведох срещи и разговори с важните хора, с комисарите, за да им кажа, че ние едвам удържаме вече четири граници, плюс Черно море – пет”, заяви още премиерът.
В отговор на въпрос на областния ежедневник готова ли е ГЕРБ с президентската кандидатура, Бойко Борисов заяви, че допреди две седмици е имало двама кандидати, които днес не отговарят на условията за работа в стресовата международна среда с оглед утежнената обстановка. “Единственият, който има основание да се колебае
дали да се яви, съм аз”, заяви Бойко Борисов.

Интервю с премиера Бойко Борисов и повече за посещението му във Велико Търново, четете в “Янтра ДНЕС” в понеделник.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново