Близначките Дарена Светослава и Мария Десислава получават наградата “24 май”

Публикувано на пн, 16 май 2016
334 четения

Близначките Дарена Светослава и Мария Десислава Димитрови от СОУ “Емилиян Станев” във В. Търново са новите носители на наградата “24 май” за най-изявен абитуриент на Община В. Търново. В Деня на българската просвета и култура двете зрелостнички ще получат приза, който е в левовата равностойност на 1000 евро.
Талантливите музикантки завършват с пълно отличие паралелката с усилено изучаване на музика – акордеон и пиано. Момичетата са участвали в редица национални и международни конкурси и фестивали, в концерти и спектакли като солисти, в дует, в камерни формации и като солисти на оркестри в България, Германия, Сърбия, Македония, Черна гора, Гърция и Италия. Представяли са училището си и себе си в елитни майсторски класове по акордеон. Освен музиката, Дарена Светослава и Мария Десислава имат интереси и в други области и са печелили национални олимпиади и състезания по история, български език и литература, математика, английски език, химия. И двете участват в театрални постановки в своето училище, танцуват народни и модерни танци. Били са доброволци в благотворителни форуми и проекти в тези области у нас и в чужбина – Шотландия, Румъния, Словения.
В огромна папка, която съдържа повече от 100 страници, директорът на “Емилиян Станев” Кина Котларска беше събрала информацията за постиженията на близначките. Двете участваха в конкурса на Общината като една кандидатура. Така, в деветгодишната история на наградата, сестри Димитрови станаха първите носители на престижното отличие, които завършват училище, различно от Езикова гимназия и ПМГ.
Още двама пълни отличници бяха номинирани за престижното отличие тази година. Мария Милева от ПМГ “Васил Друмев” е призьор от Националната олимпиада по немски език и три поредни години постига отлични резултати. Ежегодно участва и в националните кръгове на олимпиадите по български език и литература, руски език и математика, с постигнати успешни класирания на областен кръг. 2 г. е представяла В. Търново в зоналните и областните състезания по шах. Мария е доброволец към Български младежки червен кръст и активен член на младежката организация на Ротари клуб.
Мариета Григорова завършва профил “Чуждоезиков” с немски с английски в ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”. Тя е лауреат от Национална олимпиада по философия през 2016 г. и е определена за един от участниците в разширения национален отбор за международната олимпиада. През март ученичката завоюва трето място на ХХ Национална ученическа философска конференция “Човек – свят” в Бургас.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново