Свищовски финансисти завоюваха призови места за авангардни научни разработки в международен студентски форум

Публикувано на вт, 5 апр. 2016
245 четения

Призови места за авангардни научни разработки завоюваха студенти от специалност „Финанси” и докторант от катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Свищовските финансисти бяха отличени на международния конкурс за студентско научно творчество, организиран за 17-ти път от Бургаския свободен университет, в който участваха над 150 докладчици от 10 български и 5 чуждестранни висши училища.
Участниците се състезаваха в две секции – секция на студентите бакалаври и секция на студентите магистри, докторантите и чуждестранните студенти, в която разработките се представяха на английски език.
В първата секция Александра Петрова – III курс, спец. „Финанси” спечели трето място с разработка на тема „Изследване на факторното влияние върху печалбата на български публични компании”. Беатрис Любенова, третокурсничка от същата специалност беше отличена с поощрителна награда за разработка на тема „Приложение на модерната портфейлна теория на германската фондова борса”. Научен ръководител и рецензент на наградените бакалаври е доц. д-р Пламен Пътев. Във втората секция докторант Живко Тодоров от катедра „Финанси и кредит” спечели престижното първо място. Наградата свищовският докторант получи за разработка на тема „Приложение веригите на Марков при изследване вероятностните сценарии за субгрупова конвергенция между страните в ЕС”. Научен ръководител и рецензент на отличената разработка е проф. д-р Андрей Захариев, ръководител на катедра „Финанси и кредит”.
Участниците в международния студентски форум представиха научни разработки в областта на икономическите, юридическите, хуманитарните и техническите науки. „С 20 участници – студенти и докторанти, специалност „Финанси” и катедра „Финанси и кредит” потвърдиха за пореден път качествата на своите възпитаници в конкурентна научна среда”, коментира ръководителят на катедрата проф. Захариев. Наградите бяха връчени лично от ректора на Бургаския свободен университет проф. дпн Галя Христозова, която също адмирира научната работа на възпитаниците на Стопанска академия.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново