Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България: Политиката в здравеопазването върви в грешна посока

Публикувано на ср, 30 мар. 2016
1217 четения

Доц. Любомир Киров е завършил медицина в Пловдив, след което постъпва на работа като ординатор във Вътрешно отделение на болницата в Пещера. От 2000 г. работи като джипи в групова практика, има признати специалности по вътрешни болести, обща медицина и здравен мениджмънт. През 2012 г. става доктор по медицина и е назначен за преподавател на студенти от Медицинския университет в София.
Доц. Киров е член на 4 авторитетни български медицински дружества, а също и на 3 международни. Участва и в разработването на национални програми и нормативни документи на МЗ, а също и в стандарта по обща медицина. Експертната му дейност получава висока оценка, заради която придобива правото да бъде национален консултант по обща медицина.
В понеделник, на 28 март, в първия ден от тридневната стачка на личните лекари от Великотърновска област доц. Киров дойде във Велико Търново, за да подкрепи колегите си.

– Доц. Киров, от 28 март протестите на личните лекари започнаха в страната, недоволни от новите промени в наредбите, по които ви налагат да работите от 1 април. Какъв е обхватът на недоволството?
– Първия ден протести имаше в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. Втория започват Сливен, Пазарджик, Смолян, Перник, Добрич и Ловеч. Протестите ще продължат тази седмица поетапно във всички области, но какво ще стане после, зависи от решението на здравните политици. Ние сме казали ясно какво не ни харесва в нормативните промени, посочили сме начин как да станат по-добри, но това го говорим не от вчера. Всичко това го има в нашите становица.
– Зам.-министър на МЗ д-р Бойко Пенков заяви, че личните лекари нямат повод за протести, тъй като вие сте участвали в обсъжданията за промени в нормативите и сте подписали протоколи, че сте съгласни с тях.
– Нищо подобно. Аз съм подписал протоколите при водене на преговорите на експертно ниво с НЗОК и те не са тайна. Качвани са веднага на сайта на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Искам да кажа, че ние участвахме в някакви псевдопреговори и винаги, когато искахме нещо по-сериозно за работата ни, реакцията на НЗОК беше, че това е записано в наредба или пък, че това не е от нейната компетенция. Има точна документация с какво не съм бил съгласен. Ние не сме приемали критерии за качество, не сме обсъждали цени и обеми, с което сега се спекулира. Начинът, по който се водят преговорите, е дефектен и порочен и се спекулира с тях. Занимаваме се с дребни неща. После НЗОК казва, че не приема нашето предложение, без никакви мотиви и механизъм да се обсъди с тези, които вземат решенията.
НЗОК манипулира обществото, направленията за прегледи са увеличени средно само с 0,008 процента, и то за 8 месеца. За да се събере едно цяло направление, са необходими 125 месеца. Значи, един пациент трябва да чака над 10 години да му дойде редът.
Освен това от 4 на година, диспансерните прегледи стават 2 за пациенти с есенциална хипертония. Те са около 320 000 в страната, следователно се икономисват 6 млн. лв. Да оставим парите, ами къде отива качеството. Едно е да проследяваш пациента 4 пъти, друго е два пъти. А това е в етапа, преди да настъпят усложненията.
Още по-големи рестрикции има при прегледите за диабет тип 2, който е най-разпространен. Има показател за измерване на гликиран хемоглобин и ако стойностите са над нормата, трябва да изпратим пациента при ендокринолог. Да, но се плаща само за една консултация в годината. Аз, като личен лекар, имам право да изпиша само едно хапче и ако с него не се регулира гликираният хемоглобин, нямам право да изпиша комбинация от хапчета. Трябва пак да го пратя на ендокринолог. И ако отново няма подобрение, диабетикът ще чака следващата година за ново направление. А аз не мога да го лекувам, защото са ми вързани ръцете. Преподавам на студенти как се лекува диабетът, а в моята практика като личен лекар не мога да прилагам тези знания. Не е дадена и възможност на диабетиците с тип 2, които нямат придружаващи заболявания, да се изследва общ холестерол.
Преди година и половина имаше радост, че се е възстановило договорното начало с БЛС. Не, не се възстанови, тъй като не остана почти нищо за договаряне. Съществените неща се натикаха в наредби и закони и ни оставиха да се чоплим за някакви дреболии. Политиката в здравеопазването върви в грешна посока. Това, че ни осигуряват малко повече направления, няма да подобрят лечението. Ако ни се даде свобода да си вършим работата, ефектът ще е много по-добър.
– Очаквате ли да има нови преговори с МЗ и НЗОК?
– Кой знае, виждате как се правят хватки да се разсее общественото внимание, това са толкова елементарни похвати, които не подлежат на коментар.
– Ако здравните институции не приемат исканията ви, ще продължат ли протестите.
– Това ще го решим после. Ние не сме улични бойци и за да протестираме, означава, че ни е дошло до гуша. Това се отразява и на нашите пациенти. Ние не искаме да правим това на тях, което им прави системата, тя ги ликвидира, създава калпави правила и не ни дава възможност да работим. Ние протестираме заради пациентите, от които очакваме подкрепа.
– Д-р Бойко Пенков каза още, че ако протестите на личните лекари продължат, за прегледи и консултации ще бъдат ангажирани лекарите специалисти. Това може ли да стане?
– Това е много несериозно изказване. По какъв начин ще бъдат задължени специалистите? Това показва тотално непознаване на системата от хора, които искат да я реформират. Няма как да се случи да ни заместват.
– А не сте ли подценени от здравните институции, толкова време все се говори за болниците, на тях да се помогне, че имали много дългове? Но нали философията на реформата беше личните лекари да бъдат филтърът за хоспитализираните пациенти.
– Години наред ние като че ли бяхме забравени, казваше се, че при нас всичко е наред. Ние сме основата на здравеопазването, правим по 30-35 млн. прегледи годишно. Почти няма българин, който да не е посетил личния си лекар.
– Доц. Киров, чуха се твърдения, че от 1 април личните лекари ще откажат договори със здравната каса?
– Това не са наши изявления, а също и това, че по време на протестите ще се правят платени прегледи. Не сме заявявали, че искаме оставката на министър Петър Москов. Смятам, че това са глупави подходи, които се използват от недоучили пиари или политици. Опитват се да ни вкарат в схема, в която не сме. Всичко, което ние казваме, е публично, останалото са измишльотини.
– Спешните медици обаче не ви подкрепиха, дори ви упрекват, че с вашите пациенти по време на стачката натоварвате дейността им.
– Изявленията на Националната асоциация на спешните медици не е коректна. Обвинени сме, че сме щели да взимаме пари за прегледи, че искаме оставката на министъра и т.н. Но не искаме да се конфронтираме с тях.
Това е вторият ни протест през последните години. Първият беше през 2010 г. Но сега ние се противопоставяме срещу новите промени в здравеопазването, които още не са влезли в действие. Това показва, че сме помъдрели в действията си.
– Колегите ви от Велико Търново заявиха категорично, че протестът им не е за пари, а за нормативния хаос. Всъщност пак се пазарите за пари, че са ви обещали 9 млн. лв. за направления, а вие ще получите 2 млн. лв.
– Ние сме казали колко пари искаме още когато започна обсъждането на Държавния бюджет. Това обявихме дори на пресконференция. Разпределено по дейности и малко капитация това прави около 25 млн. лв. Сега ни казват, че имаме повече профилактични прегледи за деца и цифрата е съобразена с броя на прегледите от миналата година, когато имахме 160 000 прегледа повече. Това означава, че ние сме си свършили по-добре работата. И с нашия труд се опитват да правят дивиденти.
– Не ви ли тревожи фактът, че личните лекари намаляват?
– Недостиг на лекари има, и то ще се увеличава, средната възраст на нашата професионална група е 58 г. Тревожи ме обаче това, че няма млади лекари сред нас. Много се говори, че получаваме много пари, но защо никой не иска да работи тази работа? Да, трудно се работи в неблагоприятните райони и парадокс е бонусите за това да бъдат намалени за тази година. А там има много хора без здравни вноски и никой не решава този проблем. От това обаче губим лекари.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново