Община Свищов ще кандидатства за награда на Съвета на Европа

Публикувано на пн, 18 февр. 2013
259 четения

Община Свищов ще участва в процедурата по присъждане на “Етикет за добро управление на местно ниво” на Съвета на Европа. Това решиха на последното си заседание общинските съветници. Целта на този приз е гражданите да знаят, че имат право на добро управление, а местните власти да разбират своите силни и слаби страни и да знаят как да подобрят управлението си по възможно най-ефективен начин. Това са мотивите на екипа на кмета Станислав Благов дунавската община да кандидатства за приза.
Същевременно стана ясно, че Община Свищов е най-зле представилата се община от Великотърновска област в рейтинга по прозрачност на информацията. Класацията е направена от Фондация “Програма достъп до информация” и данните бяха представени в края на миналата седмица. В общата класация по прозрачност на държавните институции и органите на местно самоуправление Община Свищов е на 412 място от общо 490 оценени ведомства и е последна от всички структури във Великотърновска област. В рейтинга на 264-те общини Свищов заема 209 място с 21,5 точки от възможни 81,5 точки. Като драстично нарушение от ФПДИ определят, че в сайта на община Свищов не са публикувани декларациите за имотното състояние на чиновниците, нито декларациите за конфликт на интереси.
Един от съществените недостатъци е, че на уеб страницата й не са представени функциите на институцията, няма информация за поддържаните от Общината регистри.
Въпреки че се приемат по електронен път заявления по Закона за достъп до обществената информация, Общината няма оторизиран човек, който да се занимава с отговорите им и предоставянето на информация, няма вътрешни правила относно достъпа до информация, но има списък с информацията, класифицирана като служебна тайна. Няма информация за възложените обществени поръчки.
Не са спазени новите нормативни изисквания да се публикуват устройствени планове и разрешителни за строеж.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново