Уникални снимки представят в изложба историята на Хуманитарна гимназия

Публикувано на чт, 30 апр. 2015
440 четения

Лаптоп и таблет ще получат учениците, приети с най-висок бал

Уникални фотоси представят в изложба знакови събития от историята на Хуманитарна гимназия във В. Търново. Старинните снимки са предоставени от Регионалния исторически музей и са подредени в актовата зала на училището. Някои от тях ще бъдат показани за първи път пред публика.
Интересната експозиция е част от тържествената проверка – Заветът на българските възрожденски просветители, която ще се проведе днес от 13 часа в гимназията. Събитието ще премине под наслов “Българино, знай своя род и език”. Учениците ще разкажат за различните периоди на развитие, спадове и възход на най-старото училище във Великотърновска област. На срещата ще присъстват ученици от 7 клас от всички основни училища в старата столица. Покани са изпратени на кмета Даниел Панов, на началника на Регионалния инспекторат по образованието Розалия Личева, на шефката на Дирекция “Образование” Пенка Игнатова и др.
Как е изглеждала сградата на училището след разрушителното земетресение от 1913 г. ще могат да видят гостите на изложбата. Природното бедствие с магнитут 7 по скалата на Рихтер е поразило  Велико Търново на 1 юни преди 102 години. Трусът продължава около 20 секунди, но разрушава около 80% от сградите в старата столица, сред които и ценни старинни паметници. До основи е сринато и цялото южно крило на Мъжката гимназия.
В експозицията ще бъдат показани и стари дневници, които се пазят в архивите на училището. В тях фигурират имената на редица известни български творци, които са бивши възпитаници на гимназията. Сред тях са Асен Разцветников, Ангел Каралийчев, Деньо Чоканов, Антон Дончев и др.
И тази година Хуманитарна гимназия ще изненада  бъдещите гимназисти и техните родители с нови и модерни специалности. Училището, в което са учили едни от най-видните интелектуалци в новата и най-новата ни история, отново залага на атрактивно обучение в три нови паралелки – “Археология и културен туризъм” и “Журналистика и библиотечно-информационни дейности” с прием след 7 клас и “Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове” с прием след 8 клас.
Профилирана паралелка по археология привлича ученици със сериозна учебна програма, обясни директорът на гимназията Жоржета Ангелова. “Специалността е създадена след задълбочени проучвания за нуждите на трудовия пазар, в унисон с културните и исторически дадености на Велико Търново. Едва ли има по-подходящ град от старата столица за реализирането на подобна паралелка, даваща стабилна основа за бъдещи професионалисти. За това говорят и традициите на училището, подготвило хиляди млади, продължили образованието си във вуз”, каза още тя.
Бъдещите гимназисти ще изучават като профилиращи предмети български език и литература, история и цивилизация, латински, археология, а учебните часове ще водят преподаватели от Великотърновския университет. Със съдействието на музея младите специалисти ще имат възможност да участват в археологически разкопки и да придобият опит за работа на археологически обект.
Благодарение на кмета Даниел Панов, наред с основните предмети, в този профил  под формата на свободноизбириема подготовка учениците ще могат да изучават различни възрожденски занаяти. С обучението в това направление ще бъдат ангажирани занаятчиите от Самоводската чаршия. Общината дори се ангажира да покрива разходите за СИП-а, като по първоначални разчети това ще струва около 4000 лв. Грънчарство, оръжейно дело, иконопис, рисуване върху стъкло са само част от занаятите, с които ще могат да се запознаят гимназистите.
За да могат да работят в областта на културния туризъм, учениците в тази специалност ще изучават и екскурзоводство. В това направление ще ги подготвят екскурзоводите от музея, а практиката ще се осъществява по музейните обекти в старата столица и Арбанаси. В програмата е предвидено интензивно обучение по английски, а като втори чужд език младите хора ще могат да избират между испански, немски и руски.
Лаптоп и таблет ще получат като подарък учениците, приети с най-висок бал в гимназията. Младежите ще могат да използват техниката не само в часовете по информационни технологии. Училището разполага с отлична учебна база – компютърни зали, специализирани кабинети по химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование  и богата библиотека. За учениците, които пътуват от други населени места, ще бъдат осигурени места в общежитието на “Колю Фичето” с месечна такса от 25 лв.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново