Според изследване на Института за пазарна икономика със 771,50 лв. на човек Лясковец е първенец по привлечени евросредства в областта

Публикувано на пн, 17 Ное. 2014
650 четения

20 пъти са повече европейските средства на глава от населението, които са привлечени по оперативните програми в Лясковец в сравнение със Сухиндол. Това показват данните, изнесени в последното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за 28-те области в страната.
Представени са състоянието и развитието им по 59 показателя, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна и социална среда. Един от ключовите показатели е размерът на усвоените средства от евроструктурни фондове на човек от населението. Общините от Великотърновска област са усвоили 466,90 лв. на човек като бенефициенти по оперативни програми на ЕС при средно за страната 379,8 лв./човек към 31 януари 2014 г., сочат данните от изследването. С най-големи стойности на изплатените суми по договори е община Лясковец със 771,5 лв./човек при население от 12 979 души. С най-малко усвоени средства според настоящото изследване на ИПИ са общините Полски Тръмбеш (41,2 лв./човек) и Сухиндол (39,6 лв./човек).
В национален мащаб общо усвоените европейски средства варират от 0 лв. до над 4000 лв. на човек в отделните общини. Най-висока усвояемост на евросредства се наблюдава в областите Габрово, Бургас и София-област, а най-ниска в областите Русе, Кюстендил и Стара Загора.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново