Засекретяват мотивите по делото срещу Орлин Тодоров

Публикувано на ср, 29 окт. 2014
664 четения

Мотивите по присъдата на бившия шеф на ТЗБОП Орлин Тодоров няма да бъдат достъпни за медиите и гражданската общественост. С тях ще могат да се запознаят само страните по процеса, поне докато не излезе тълкувателно решение на ВКС, свързано с дела, в които има приложени доказателства, събирани със специални разузнавателни средства, научи “Янтра ДНЕС”.
Припомняме, че Тодоров бе признат за виновен за това, че четири пъти е изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства към хора, нямащи право на достъп до нея. ВТОС го осъди на 1 г. лишаване от свобода условно.
Огромният обвинителен акт срещу Тодоров включваше и обвинения за редица други престъпления, но съдебният състав го призна за невинен по тях. Веднага след процеса, наблюдаващият прокурор Валентин Вълков заяви, че ще протестира решението пред Апелативен съд, а дни по-късно защитата на Тодоров също прецени, че от своя страна ще го обжалва. Четири месеца по-късно обаче насрочено дело във ВТАС няма.
”Все още нямаме излезли мотиви по делото. Внесъл съм протеста си в 15-дневен срок, както го изисква процедурата, но все още очаквам да се запозная с мотивите на състава, за да мога да внеса по-конкретни и обстойно изложени възражения”, обясни прокурор Вълков. Съдия Пламен Борисов, който бе председател на състава, произнесъл присъдата, обясни пред екипа ни, че почти е приключил с писането на мотивите и изготвянето им ще бъде завършено в първите дни на ноември. Въпреки че съществува изискване мотивите по такъв тип дела да се представят в едномесечен срок след произнасянето на решението, то има по-скоро препоръчителен характер. В случая с делото Орлин Тодоров причината за забавянето основно е в съдебната ваканция, както и значителният обем и сложна фактическа обстановка, произтекла от обединяването на внушителен брой разностранни обвинения в едно дело.
Тодоров трябваше да отговаря за различни случаи, обхващащи период от няколко години. Те бяха свързани и с длъжности, които е заемал в системата на МВР, като се започне от районен инспектор в с. Първомайци и се стигне до шеф на звеното ТЗБОП. По делото бяха разпитани над 80 свидетели, а материалите по него бяха в 34 тома. Въпреки че ВТОС отказа да засекрети целия процес, каквото бе искането на прокуратурата, при мотивите нямало как да се постигне подобен компромис и те трябва да са или изцяло публични, или изцяло секретни, обясниха от съда.
Тълкувателно решение на ВКС евентуално би могло да разреши тяхното декласифициране. През м. май т.г. журналисти и представители на НПО внесоха сигнал във Върховния касационен съд относно недопускането им в съдебна зала по дела, при които има приложени доказателства, събирани със СРС. По сигнала бе образувано дело, по което се очаква всеки момент магистратите да се произнесат. “В момента наказателната колегия пише тълкувателното решение. Не можем да кажем точно кога ще бъде готово, но със сигурност може да се очаква в най-кратък срок”, поясниха от пресцентъра на ВКС.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново