Две двойки близначки от Велико Търново ще свирят пред папата

Публикувано на чт, 16 окт. 2014
617 четения

Четири талантливи деца от Велико Търново са избрани да свирят пред папа Франциск в Апостолическия дворец във Ватикана по повод Деня на народните будители. Изключителната чест се пада на две двойки близначки – на Дарена-Светослава и Мария-Десислава Димитрови, които са виртуози на акордеона, и на малките пианисти Теодора и Александра Даскалови.
Момичетата ще пътуват до италианската столица по покана на българското посолство в Рим. На 1 ноември заедно с още 12 деца от България музикантите ще изнесат два концерта. Сутринта ще свирят в Театъра на музиката в Рим, където е поканена отбрана публика и най-вече представители на българската общност в Италия. Втората изява е в сградата на българското посолство, а на нея се очаква да присъстват представители на дипломатически мисии от цял свят. В навечерието на най-българския празник талантите ще бъдат на аудиенция при папата в неговата официална резиденция във Ватикана. Децата ще бъдат настанени в Българския културен институт в Рим, а за тях е подготвена специална туристическа програма сред забележителностите на Вечния град.
За турнето в Италия търновските дарования залагат изцяло на български репертоар.
Теодора и Александра са подготвили по две солови изпълнения с произведения на Андрей Стоянов и Лазар Николов, а в ансамбъл ще изпълнят “Скок-подскок” на Жул Леви и “Ръченица” на Парашкев Хаджиев. Дарена-Светослава и Мария-Десислава Димитрови са избрали да свирят “Ръченица” на Янко Желязков, “Копаница” на Славчо Илиев и композицията “При извора”, писана специално за тях от композитора Христо Георгиев. Близначките Димитрови са подготвили и специална изненада – песента на Мария Нейкова от филма “Козия рог” ще прозвучи за първи път на акордеон в тяхно изпълнение, като момичетата сами са направили аранжимента на музиката.
Участието в празничните концерти в Рим за двата дуета от старата столица е награда за отличното им представяне в Международния детски фестивал на изкуствата “Трикси”, който се провежда ежегодно в Балчик и Албена. Форумът се организира от Арт център “Стринджендо”, който подготвя и турнето в Италия. Сестрите Даскалови са лауреати на конкурса през последните две години. Акордеонистките пък са носители на голямата награда вече три години.
Теодора и Александра учат пиано в детската музикална школа при Младежкия дом, а техен музикален педагог е Светлана Арнаудова. Те са носители на куп отличия от национални конкурси, сред които и “Орфеева дарба”. Третокласничките в ОУ “Св. П. Евтимий” се занимават усилено и с математика, като редовно участват в състезания и печелят призови места.
Дарена-Светослава и Мария-Десислава са 11 клас в музикалната паралелка на СОУ “Ем. Станев”, където техния талант развива преподавателят по акордеон Станимир Демирев. Още преди 5 г. близначките оглавиха ранглистата на най-добрите акордеонисти на Балканите, а вече имат зад гърба си повече от 30 призови отличия от международни и национални конкурси и фестивали в цяла Европа. Носители са на стипендията за талантливи деца на Министерството на културата, а вече 4 г. са стипендианти и на фондация “Комунитас”. Това лято са взимали уроци при проф. Николай Кравцов от Санктпетербургския държавен университет, който е най-добрият преподавател по акордеон в целия свят.
Новината, че ще свирят пред папата, ги заварила на конкурс в Италия, където се състезавали за купата на Кастел Фидалго. “Този град е Меката на акордеона, а това е най-силният европейски конкурс за нашия инструмент. Ние трябваше да се състезаваме в категорията “Камерни състави”, което включва от дуети до цели оркестри”, споделиха момичетата. Въпреки това близначките са извоювали престижното 7-мо място. Ако искат да продължат да учат акордеон в консерваторията обаче, те ще трябва да си купят още един професионален инструмент, който струва от порядъка на 18 000 евро.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново