Застой в работата на администрацията около изборите тревожи бизнеса

Публикувано на вт, 17 юни 2014
178 четения

Българският бизнес се опасява от застой в работата на администрацията и фирмите са притеснени, че техните въпроси няма да бъдат решавани бързо и компетентно от съответните институции в предизборния и следизборния период. Това показват резултатите от експресна анкета сред членове на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), проведена по повод изявленията на политическите партии за извънредни парламентарни избори през това лято или есен.
От правилното функциониране на администрацията много зависи правилното функциониране на бизнеса. Затова БТПП отправя послание към администрацията на средно и изпълнителско ниво да полага усилия и с още по-голямо старание да обслужват бизнеса, за да не се почувства тежко преди и след изборите.
Проучването е направено по електронен път в периода 5-6 юни.
На въпроса дали трябва да има предсрочни избори и ако да – кога, 47 % от фирмите посочват, че трябва да има избори до края на тази година. 44 % смятат, че няма нужда от предсрочни избори. Близо 7 % заявяват, че през есента на 2015 г. трябва да има избори 2 в 1 – местни и парламентарни. Само 2 % от фирмите са за избори догодина по това време.
При чести избори администрацията се отпуска и не работи, което не е в интерес на стопанските субекти, споделят почти половината от анкетираните предприемачи. Бизнесът се нуждае от повече експертност в управлението, но няма гаранция, че нови избори биха я увеличили, посочват участници в анкетата.
Отчита се, че не е нормално през 12 месеца да се правят избори. Това води и до допълнителни разходи за бюджета. Отчита се и че сегашното правителство, работейки под натиска на бизнеса и политическите партии, удържа макроикономическата стабилност. Обществото трябва да е нащрек, защото опитът ни показва, че точно в такива периоди се правят непремерени или лобистки промени в законодателството, посочват от БТПП.
Запитани какъв смятат, че ще бъде ефектът от предсрочни избори, 48 % от предприемачите посочват, че очакват положителен за икономиката резултат, близо 45 % очакват отрицателно въздействие, а около 7 % смятат, че предсрочните избори няма да повлияят на икономическата обстановка. Има и споделени опасения, че предсрочните избори ще забавят одобряването от ЕК на оперативните програми за усвояване на европейските фондове, а също и опасения от намаление на кредитния рейтинг на България.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново