Софийски апелативен съд оправда съдия Славчо Петков, обвинен в корупция

Публикувано на ср, 11 юни 2014
1053 четения

Софийски апелативен съд оправда бившия съдия от Окръжен съд – Велико Търново, Славчо Петков. Ексмагистратът бе изправен пред Темида преди две години по обвинение в това, че е взел подкуп, за да реши дело в полза на обвинен в престъпление.
Петков бе задържан от полицията вечерта на 20 октомври 2010 г. Според обвинението, при ареста в него са намерени 6000 лв. белязани пари. Акцията бе проведена от ТЗ БОП, след като Емил Шопов от Плевен, подсъдим по дело за кражба на 10 тона нафта в Свищов, алармирал, че магистратът му поискал 25 000 лева, за да реши делото в негова полза. Самият Шопов е бил оправдан при гледането на делото на първа инстанция в Районния съд в Свищов и е предстояло разглеждането му от ВТОС като въззивна инстанция. Съдия Петков е бил в състава на окръжния съд, който е трябвало да гледа казуса повторно. По думите на Шопов, на съдията са давани две суми от по 5000 лева, преди той да съобщи на полицията за рекета. Според магистратите има достатъчно доказателства за предаването на тези пари, което е станало в два последователни дни – 11 и 12 октомври 2010 г., в хипермаркет в кв. “Кольо Фичето”. Третата “вноска” била предадена пред жилищен блок и била предварително белязана от полицията.
При задържането на Славчо Петков пачката се оказала в него. Самият той и неговият адвокат не отричат получаването на сумата, но твърдят, че това не е никакъв подкуп, а стар дълг на Шопов към Петков.
В средата на април 2011 г. ВСС взе решение да отстрани магистрата от длъжност. Делото срещу него започна в началото на 2012 г. в Софийски градски съд като първа инстанция. Бившият съдия бе признат за виновен в приемането на подкуп в качеството си на магистрат, за което законът предвижда от 3 до 10 г. затвор, глоба до 20 хил. лв. и лишаване от права за упражняване на юридическа дейност. СГС го осъди на 5 години лишаване от свобода, както и да плати 7000 лв. глоба на държавата. Със същото решение му се забраняваше и да заема магистратска длъжност за период от 8 г., както и да упражнява каквато и да е юридическа професия за същото време.
След обжалване делото премина за ново разглеждане от Апелативен съд София. При второто разглеждане то получи гриф “секретно” и заседанията през следващите две години преминаваха при затворени врата и без никаква информация до медиите. От пресцентъра на АС – София, обясниха, че към момента още не са изготвени мотивите за решението, с което Славчо Петков е оправдан, като уточниха, че те също ще са секретни и ще са достъпни само за страните по делото. Очаква се от Апелативна прокуратура в столицата да протестират оправдателната присъда пред ВКС. Ако на последна инстанция тя бъде потвърдена, ВСС ще трябва да възстанови Петков на предишната му длъжност в Окръжен съд – В. Търново.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново