Студенти по стенопис от ВТУ подредиха изложба в Трявна

Публикувано на вт, 27 май 2014
362 четения

Студенти от катедрата по стенопис при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” подредиха своя изложба в галерия “13 века България” в Трявна. Експозицията включва проекти на дипломни работи, реализирани в градска среда във Велико Търново. Сред тях са мозаечните пана, които украсяват двора на детска градина “Първи юни” и тематична мозайка, изработена във фоайето на петия етаж в Пети корпус на ВТУ.
Произведенията са на четири дами – Невена Левтерова, Весела Петрова, Велина Сталева и Петя Петкова. Младите автори се обучават в магистърската програма по стенопис с водещ преподавател доц. Борис Желев. Само преди няколко дни те са завършили и три витража, които до месец ще бъдат монтирани в университета.
“Тези проекти са изпълнени в класически стенописни техники, изучавани в катедра “Стенопис”. Презентациите представят актуалната приложимост на стенописите в съвременната и в сакралната архитектура. Идеите на младите творци показват специфично артистично отношение, както и отлична подготовка по отношение на особеностите за адаптация на художествената творба”, обясни доц. Желев, който е и декан на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ.
Изложбата ще гостува в Трявна до 8 юни, а след това ще отпътува за Сливен, където ще бъде подредена в Градската художествена галерия. До края на юни постиженията на възпитаниците на търновската алма матер ще бъдат представени и в Стара Загора, като дотогава експозицията ще се обогати и с произведения на студентите от катедра “Графичен дизайн”.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново