“Топлофикация ВТ” спря работа, не можа да си плати сметките за газ

Публикувано на пн, 28 апр. 2014
465 четения

“Овергаз” спря газовото кранче на “Топлофикация ВТ” заради неплатена сметка от 720 хил. лв. за синьото гориво през март. “Спряха ни газа на 31 март. Работихме до 20 април с котела на биомаса и си свършихме горивото, така че тотално спряхме работа. Още вървят преговори с “Овергаз”. До края на април се надявам да платим остатъка от сметката от 130 хил. лв. и да ни възстановят газоподаването”, заяви пред “Янтра ДНЕС” инж. Красимир Игнатов, зам.-изпълнителен директор на топлоцентралата.
“Топлофикация ВТ” закъса с плащанията, защото не можем да си съберем парите от абонатите. През април от планирани постъпления от бита за 150 хил. лв., получихме едва 50 хил. лв. и изпаднахме в затруднение да си платим природния газ”, посочи инж. Игнатов.
Парното във В. Търново е спряно заради затоплянето на времето, но в тази ситуация дружеството не може да подава топла вода на абонатите си. Битовото горещо водоснабдяване е съпътстващ продукт, който през летния сезон, ако не е произведен съвместно с електрическа енергия, е технологично и икономически нецелесъобразен. Без газ не можем да произвеждаме ток, което означава, че няма да има и топла вода, каза инж. Игнатов.
Той призова битовите абонати да си платят дълговете от последните две години и половина, които възлизат на 710 хил. лева. От тях 460 хил. лв. са текущи, а 250 хил. лв. са присъдени задължения. Топлоцентралата настоява гражданите да погасят тези задължения, с парите от които да се плаща природния газ. В противен случай Велико Търново ще остане без топла вода през пролетта, лятото и ранната есен.
Дружеството в старата столица за поредна година поддържа една и съща цена на топлата вода – 7,20 лв. с ДДС за кубически метър.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново