Съдебната 2012 година – знакови мегадела останаха без решение

Публикувано на ср, 9 ян. 2013
1477 четения

Бившият кмет Румен Рашев чака решението на Апелативния съд в Пловдив.

Делото срещу Орлин Тодоров премина в 2013 година.

2012 година премина без особени сътресения за съда във В. Търново. Не бяха много делата с висок обществен интерес. Развитие обаче имаше по знакови казуси от предходни години. Но безспорно най-голям интерес предизвика началото на
процеса срещу

бившия шеф на ТЗ БОП Орлин Тодоров.

Орлин Тодоров бе назначен за началник на звеното през март 2010 г. През следващите 12 месеца, антимафиотите реализираха няколко сериозни акции, сред които “Фалшификаторите”, срещу организирана престъпна група за печатане на фалшиви винетки, “Недосегаемите”, срещу група за източване на ДДС, която според разследващите е водена от бизнесмена Младен Милков. Имаше операции срещу иманяри и дилъри на наркотици.
Звеното водеше акцията и срещу лекарите от Горна Оряховица в скандалния случай “Бебе във фризера”. То реализира и оперативната разработка, завършила с акцията “Лихварите”, срещу бизнесмените Георги Ганчев – Американеца и Георги Илиев – Диска.
На фона на тази висока активност и добри резултати на звеното арестът на Орлин Тодоров на 8 март 2011 година бе изненадващ. Същия месец му бяха повдигнати обвинения за издаване на държавна тайна и злоупотреба със служебно положение. Поради особения характер на обвинението, цялото разследване бе засекретено и до приключването му в старата столица циркулираха всякакви слухове за причините за ареста. Прокуратурата нито потвърди, нито отрече някоя от версиите.
Оказа се, че делото е своеобразен прецедент не само за Окръжен съд – Велико Търново, но и за съдебната ни система въобще. По Закона за съдебната власт всички дела са публични, поради което съдът отказа да приеме за разглеждане дело под гриф “Секретно”. Оказа се, че засекретено дело не е разглеждано в страната ни през последните 20 г. След неколкократно връщане на обвинителния акт, прокуратурата прие да декласифицира делото и процесът стартира при открити врата в началото на октомври.
Текстовете в дългия над 100 страници обвинителен акт надминаха и най-смелите версии, тиражирани по време на разследването. Орлин Тодоров бе обвинен в продължително изнасяне на информация по важни оперативни разработки към известен бизнесмен от старата столица. Според прокуратурата той e виновен и за разгласяването на секретни материали по случая “Бебе във фризера”, довел до огромен обществен скандал и безпрецедентно четене на материали, събрани със СРС, от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. В обвиненията влизат и предполагаеми действия на Тодоров, в които той е използвал служебното си положение, за да облагодетелства себе си и близки лица, както и за да пречи на водени разследвания.
Освен дългия обвинителен акт, по процеса бяха призовани около 100 свидетели, сред които много знакови лица в старата столица и региона.
Пред състава бяха разпитани бизнесмените Георги Ганчев – Американеца, Алейдин Алиев – Алчо, Ашот Погосян, Димитър Димитров, благоевградските строителни босове Николай и Любомир Галчеви, бившият кмет на Горна Оряховица Йордан Михтиев, много служители на ОД на МВР и антимафиоти и дори зам.-шефът на ГДБОП Валентин Цоновски. Въпреки големия си обем, засега делото се разглежда бързо и без ненужни отлагания, като съдът успя да разпита 85 от всичките 100 свидетели. В случай, че не се появят непредвидени спънки, е много възможно делото да приключи до пролетта на 2013 година.

Унищожителна критика на ВКС по делото “Рашев – Абаджиева”

Въпреки че премина през всички инстанции, делото срещу бившия кмет на Велико Търново Румен Рашев и бившия главен архитект Елена Абаджиева ще продължи и през следващата година. Двамата бяха изправени пред Темида в края на 2010 г., по обвинение в злоупотреба с власт, след продължило близо 5 години разследване. Според обвинението, двамата са ощетили Община В. Търново с близо половин милион лева, като са допуснали изграждане на осеметажна жилищна сграда по проект за тенискортове на строителното дружество “Илстрой”.
На 2 март Великотърновският апелативен съд приключи въззивното дело, постъпило за разглеждане след обжалване на първата присъда на ВТОС. Новото решение се оказа по-тежко. ВТАС призна и двамата за виновени и постанови 3 г. затвор ефективно за Рашев. Същото наказание, но условно, получи Елена Абаджиева. Адвокатите на двамата заявиха, че присъдата е политически мотивирана и обжалваха решението пред ВКС.
Върховният съд бе готов със своето решение в края на май. По стечение на обстоятелствата то се оказа последното дело на съдия Кети Маркова, преди тя да напусне ВКС и да се закълне като конституционен съдия. Тя отмени постановените присъди и върна делото за разглеждане от друг състав на Апелативния съд. Краткото определение бе предшествано от десетки страници унищожителна критика на мотивите на ВТАС.
Остро се оспорват допуснатото в мотивите позоваване на “общоизвестни факти”, които обаче не са недвусмислено доказани по време на процеса. Съдия Маркова посочва, че ако съставът на ВТАС е бил неспособен да се дистанцира от слухове в града, догадки и предположения във връзка с обвиняемите, е следвало да си направи отвод. Според ВКС е налице предубеденост на състава – което е възможно най-тежката “присъда”, която съдия може да чуе за свое решение.
След като делото бе върнато във В. Търново, се оказа, че критиката е оказала толкова силно влияние, че нито един състав не пожела да гледа повторно казуса. След серия от отводи, делото бе прехвърлено в Апелативния съд в Пловдив. Разпитите на свидетели и вещи лица ще започнат през февруари 2013 г.

Първа присъда за магистрат с подкуп

През 2012 г. бе постановена първата ефективна присъда за магистрат от Велико Търново по обвинение за получаване на подкуп. Бившият съдия от Окръжен съд в старата столица Славчо Петков получи 5 г. лишаване от свобода след решение на Софийски градски съд. Славчо Петков бе закопчан от полицията вечерта на 20 октомври 2010 г. с 6000 лв. белязани пари. Акцията бе проведена от ТЗ БОП, след като Емил Шопов от Плевен, подсъдим по дело за кражба на 10 тона нафта в Свищов, алармирал, че магистратът му поискал 25 000 лв., за реши делото в негова полза. По думите на Шопов, на съдията са давани две суми от по 5000 лв., преди той да съобщи на полицията за рекета. Третата “вноска” била предадена пред жилищен блок и била предварително белязана от полицията.
При задържането на Славчо Петков пачката се оказала в него. Делото срещу него започна в началото на тази година в Софийски градски съд като първа инстанция. Само за няколко месеца СГС успя да приключи процеса и да се произнесе с присъда. Според магистратите имало достатъчно доказателства за предаването на твърдените от Шопов вноски, което е станало в два последователни дни – 11 и 12 октомври 2010 г. в хипермаркет в кв. “Кольо Фичето”, а антимафиотите от ТЗ БОП спипали Петков с третата вноска от 6000 лв. Освен на пет години затвор той бе осъден да плати 7000 лева глоба на държавата и му бе забранено да заема магистратска длъжност за 8 години, като за същия период няма право да упражнява каквато и да било юридическа професия. Петков обжалва пред Софийски апелативен съд. Делото във въззивната инстанция не е приключило към днешна дата.

Безкрайната сага “Фердинандов”

Делото срещу Стефан Фердинандов, обвинен в жестокото убийство на собствения си син Деян, който бе изнасилен, наръган с нож в корема и оставен в безпомощно състояние през 2009 г., не успя да достигне до финал. Разглеждането започна на 23 март 2010 г. Бащата на Деян е единственият обвиняем. Стефан Фердинандов води сам защитата си, още от началото показва завидни правни познания и прави много искания за събиране на доказателства и разпит на свидетели, които водят до нови и нови отлагания. Тъй като е страна по казуса, магистратите се стараят да се съобразяват с исканията му, а процесът продължава вече три години.
Друго важно дело бе за влака “София – Кардам”, по което ВТАС се произнася за втори път в две поредни години. С второто решение присъдите на двамата обвиняеми за пожара във влака, при който през февруари 2008 г. загинаха 9 души, бяха намалени. Шафнерът Георги Георгиев бе на 3 г. лишаване от свобода вместо първоначално постановените от окръжната инстанция 12 г. Присъдата на началника на влака Иванка Костадинова бе намалена от 8 на 2,5 г., като и двете присъди бяха отложени условно. За разлика от предишното решение на ВТАС, през т.г. бе осъден и бившият директор на поделение “Спални и специални вагони” в БДЖ Георги Иванов и го призна за виновен, като му наложи 1 г. и шест месеца затвор условно. Въпреки драстично намалените наказания, съдът постанови огромна кръвнина от почти 2 млн. лв., която тримата ще трябва да платят сумарно на близките на загиналите.
В структурите на съдебната власт в региона нямаше сериозни промени през годината. С нов председател се оказа Административният съд в старата столица през февруари, като съдия Георги Чемширов бе назначен на мястото на първия председател на съда Марияна Лазарова. Наскоро бе оповестено и че АСВТ ще получи собствена сграда, след като години наред магистратите бяха принудени да работят в 8 тесни помещения в сградата на Областна администрация.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново