ДКЕВР отложи отнемането на лицензите на трите ЕРП-та

Публикувано на вт, 8 апр. 2014
136 четения

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи за 28 април вземането на решение за отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества, заради неплатените сметки към Националната електрическа компания (НЕК) в размер на 347,6 млн. лв. Дългът на “Енерго-Про” е 63,7 млн. лв. Вчера ДКЕВР изслуша становищата на трите ЕРП-та, които твърдят, че не дължат посочените суми и искат прекратяване на процедурата по отнемане на лицензите. До 28 април те имат време да се запознаят с новите доказателства, предоставени от НЕК.
Трите ЕРП-та оспориха мотивите за отнемането на лицензите си, като допълниха, че сигурността на доставките на ток до крайните клиенти е била застрашена, ако не са задържали плащания към НЕК. От НЕК дадоха същия аргумент, че ако не получат парите си, сигурността на доставките на електроенергия от обществения доставчик могат да бъдат застрашени.
“Ако не бяхме извършили прихващането в края на декември и в началото на януари, нашето дружество рискуваше да изпадне в рискова финансова ситуация, с което можехме да застрашим доставянето на електроенергия на клиенти в Североизточна България”, коментира Стефан Абаджиев от “Енерго-Про”.
Ако се стигне до отнемането на лицензите, в дружествата ще бъде назначен особен търговски управител, който ще има всички права за управление с изключение на разпореждането с имущество. Доставките на ток няма да бъдат застрашени.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново