Над 80 изложители се включват в борсата “Културен туризъм”

Публикувано на вт, 8 апр. 2014
383 четения

Над 80 изложители се представят на международната борса “Културен туризъм” във Велико Търново от 9 до 13 април. Изложението е най-мащабният и утвърден форум в България, акцентиращ върху проблемите, развитието и перспективите на културния туризъм. На единствения специализиран форум новите туристически продукти, атракции и дестинации търсят своята премиера в дните на борсата. 65 общини с проекти през последните 2 години, финансирани от ОП “Регионално развитие”, ще отчетат резулттите от изпълнението им. На борсата ще се представят туроператори и турагенти, побратимени на Велико Търново градове и посолствата на ЮАР, Полша, Индия, Индонезия, Аржентина, Унгария, както и включващите се за първи път Бразилия и Египет.
В дните на изложението ще се проведат филмовият фестивал за туристически продукции “На източния бряг на Европа” и националният конкурс Read аnd Travel (“Чети и пътувай”) за специализирани печатни и он-лайн издания на туристическа тематика. От 10 до 12 април в изложбените зали “Рафаел Михайлов” е дискусионната програма с презентации и кръгли маси, сред които е форумът на НБУ и “Царевград Търнов” на тема “Културен туризъм и местно развитие – между проектите, печалбата и разочарованието”, на МИЕ за интерпретирането на културното и природно наследство на България и др.
Велико Търново акцентира на кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2019 г. Проектът ще бъде публично представен на 10 април от 16 ч.
Борсата “Културен туризъм” стартира на 9 април в 18 ч. с изложба на открито в центъра на Велико Търново и в художествената галерия “Борис Денев” на независимия социален проект Like. Bulgaria. В 19 ч. ще бъде официалното откриване на борсата с концерт пред ХГ “Б. Денев” на “Василев, Благоев Бенд – Стара Загора” и приятели със солисти Милица Гладнишка (вокал), Венцислав Благоев (тромпет и флигорна), Цветомир Цанков (вокал) и Теодор Петков (роял).
В борсата по атрактивен начин ще се включат и местни ресторанти, които ще предлагат средновековна търновска кухня по адаптирани автентични рецепти. Финал на “Културен туризъм 2014” ще е Римският ден в Никополис ад Иструм на 13 април с много възстановки, атракции и пикник на открито.
Форумът се организира за 11 поредна година от Общинска агенция по туризъм “Царевград Търнов”, Община Велико Търново съвместно с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и със съдействието на Министерство на икономиката и енергетиката.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново