Условни присъди за ученици, задигнали три автомобила

Публикувано на чт, 6 мар. 2014
299 четения

По три месеца лишаване от свобода условно постанови Районен съд – Свищов, за 18-годишните Мартин И. от с. Хаджимитрово и Емилиян И. от с. Деляновци. Двамата бяха задържани в края на ноември м.г. и обвинени в последователните кражби на три леки автомобила.
Мартин и Емилиян са съученици в СПТУ по строителство “Пеньо Пенев” в крайдунавския град, като едното от момчетата има предишна криминална регистрация за кражба на МПС, но тогава му се разминало и не бил даден на съд.
На 4 ноември младежите попаднали на отключена “Лада”, докато се разхождали в Свищов, и въпреки че никой от двамата нямал книжка, решили да я покарат. Стигнали до с. Царевец, където им свършил бензинът и зарязали колата край пътя с широко отворени врати. Тя била намерена от полицията и по случая започнало разследване, но се разбрало, че е задигната от Мартин и Емилиян.
В нощта на 18-и срещу 19-и ноември учениците попаднали на “Опел Корса” в Свищов, който бил отключен и с ключове на таблото. Решили да “повторят упражнението” с ладата, като този път си поставили за цел да стигнат до Плевен, където живеела тяхна приятелка. Малко преди родното село на Мартин – Хаджимитрово, кормилото на колата блокирало и двамата я изоставили. Това не ги отказало от първоначалната идея, стигнали пеша до селото и задигнали оттам “Фолскваген Поло”. Продължили пътуването си, но малко преди с. Деляновци били спрени от полицейски патрул. Криминалистите издирвали извършител на кражба от трафопост в Деляновци и се усъмнили в пътуващите през нощта момчета. След разпити и оглед на автомобила се изяснило, че младежите не са отговорни за обира на трансформатора, но пък нямало как да скрият, че колата е крадена, а те самите нямат книжки. След като ги задържали, те си признали и за останалите престъпления. Тъй като по колите нямало щети, прокуратурата им предложила споразумение и съдът постановил наказания под минимума, при това условно. Изпитателният им срок е 3 г. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново