Огнеборци гасиха повече от 12 часа пожар във Водолей

Публикувано на вт, 19 Ное. 2013
450 четения

Повече от половин денонощие служители на РС “Пожарна безопасност и защита на населението” – Велико Търново се опитваха да потушат пожар, възникал в селскостопанска постройка в с. Водолей. Сигнал за инцидента бил подаден около 19 ч. във вторник на телефон 112. На място били изпратени 2 противопожарни автомобила с четирима огнеборци, които установили, че се е запалила значителна по размери плевня в един от дворовете в селото. Постройката била плътно долепена до къщата, където живеели собствениците. Имотът се намирал в центъра на селото.
Преди известно време собственикът заминал за Русе, като дал къщата и двора за ползване на мъж и жена от Водолей. Те малко по малко започнали да изплащат имота с намерението един ден окончателно да станат негови собственици. Занимавали се предимно със земеделие. Под навеса в двора складирали голямо количество бали сено, фураж и царевични стъбла. Веднъж след като възникнал пожарът, огънят много бързо обхванал цялата складирана земеделска продукция и до пристигането на противопожарните автомобили вече бил достигнал покрива на навеса. Малко по-късно целият покрив рухнал върху тлеещото сено и царевичак, което създало огромни трудности пред пожарникарите. Екипите успешно успели да ограничат разпространението на огъня, като по този начин спасили къщата. Загасянето на тлеещите останки от плевнята обаче продължило с часове и се наложило да бъде довършвано от други два екипа огнеборци, застъпили на смяна вчера сутринта. В пламъците били напълно унищожени 900 бали сено, но пострадали хора и животни няма.
Причините за инцидента все още се изясняват, но криминалистите не изключват огънят да е запален умишлено.
По информация на хора от селото, полицаи отвели за разпит 75-годишен мъж, който живее в непосредствена близост до запалилия се навес. Той бил известен с увлечението си към огъня и негови съседи го виждали как пали дърва в 40-градусовата жега в двора си. Споделял и че много искал да види въпросния навес в пламъци. От полицията обаче отказаха да потвърдят официално дали имат заподозрян и дали става дума за същия човек. Разследването по случая продължава.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново