Учителка от Велико Търново участва в екообучение в Шотландия

Публикувано на чт, 7 Ное. 2013
368 четения

Учителката Маргарита Бурнева от СОУ “Емилиян Станев” се завърна от Шотландия със сертификат по екологично обучение и възпитание. Преподавателката по биология и здравно образование е участвала в едноседмичен курс в Екологичния център на открито край град Хеленсбург. За участие в програмата, подготвена от трима професори от Единбургския университет, са били избрани 17 педагози от осем европейски държави. Обучението на г-жа Бурнева е финансирано по секторна програма “Коменски” за индивидуални квалификационни дейности.
Основни теоретични и практически умения за организиране на обучение по екологични теми извън класната стая са усвоили учителите. Те са участвали в различни тренинги и са се запознали с интересни техники за работа с учениците, които могат да използват в часовете в училище. “Учиха ни как да създаваме умения у децата за разпознаване на различни звуци, ухания и цветове, както и за ориентиране в непозната природна среда”, сподели търновската педагожка. Лекционните часове на открито за всички учители са били съчетани с практически занимания по планинско катерене, гребане, кану и планинско колоездене. Маргарита Бурнева трябвало да се справи с предизвикателствата на катеренето.
По време на традиционната вечер на приятелството преподавателката от “Емилиян Станев” е представила кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. Тя почерпила своите колеги с домашна българска лютеница, а след това виртуално ги разходила из старинните крепости, църкви и манастири в старата столица и региона.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново