До края на месеца започват кръстовището на Беляковско шосе

Публикувано на ср, 19 апр. 2023
1623 четения

До края на месеца се очаква да стартира изграждането на кръговото кръстовище на Беляковско шосе във Велико Търново. От Общината уточниха, че има издадено разрешително за строеж, като в момента се финализират последните детайли около изпълнението, което е възложено на фирма “Парсек Груп” ЕООД. Фирмата беше избрана чрез обществена поръчка, след като на няколко пъти процедурите бяха неуспешни и прекратени. Предложената от столичното дружество цена е 929 000 лв. без ДДС или 1 114 800 лв. с ДДС.
Кръстовището ще бъде изградено между улиците “Беляковско шосе”, бул. “България”, ул. “Полтава”, ул. “Освобождение” и ул. “Краков”. Според проекта няма да е типично кръгово, тъй като ще запазва предимството на движещите се по бул. “България”. Основните промени, които са заложени, са изграждане на две светофарни уредби, с които ще се осигури за излизащите от ул. “Полтава” на бул. “България” зона за преплитане. Заложени са също обособяване на триъгълни острови с бордюри между бул. “България” и всички прилежащи и улици за разделяне на автомобилните потоци. В проекта е включено регламентирането на зони за паркиране с 41 паркоместа чрез отделянето им от активното движение, както и запазване на съществуващите пешеходни пътеки и допълването им с нови такива. За осъществяване на горните промени се налага и промяна на геометрията на сегашното кръстовище с “изтегляне” в югозападна посока.
Същата фирма – “Парсек Груп”, бе избрана и за изграждането на кръговото кръстовище край Летния театър. Строителните дейности стартираха в средата на март и според проекта трябва да завършат в рамките на 120 дни. Целта е с изграждането на кръговото да се подобри значително организацията на движение в района и да се премахне конфликтният ляв завой, който в момента водачите правят при влизане от ул. “Седми юли” към ул. “Христо Ботев” в посока Централна поща.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново