Изложба отбелязва 110-годишнина от превземането на Одринската крепост

Публикувано на вт, 14 мар. 2023
288 четения

С изложба, показваща близо 65 фотографии, документи и вещи, Регионалният исторически музей във В. Търново отбелязва 110-годишнината от един от най-големите успехи на българската армия – превземането на Одрин. Експозицията е представена върху 18 пана, подредени пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ в центъра на старата столица.
Акцентът на изложбата e стара фотография с посвещение и дата “13 март 1913 г. в Одрин – “Моите сърдечни поздрави и Одрин е български вече. Ваш Г. Чорбаджийски””. Именно този надпис дава и името на самата експозиция. Авторът му Георги Чорбаджийски, брат на писателя Чудомир, прави снимка за спомен след превземането на града, заедно с двама свои бойни другари. Той изпраща фотоса на своите родителите, за да ги успокои, че е жив и здрав и най-вече да изрази своята радост, че Одрин е български, разказва Симеон Цветков от Регионалния исторически музей, който допълва, че материалите, използвани за съставянето на изложбата, се публикуват и пускат за първи път в научно обръщение. Освен неизвестните фотографии е показан и печат на ЖП спирка Одрин. “До завършване на двете Балкански войни той за няколко месеца е бил български град и затова са се използвали български символи, какъвто е и този печат”, пояснява Цветков.
Част от изложбата са непубликувани досега фотографии, свързани с българските военновъздушни сили, действащи около Одрин. Може да се види факсимилие от дневника на аеропланното отделение, където е описан първият боен полет в Европа. Той, както и първата бомбардировка на Стария континент, извършена от пилотите Джовани Сабели и Васил Златаров, е именно над Одрин, припомня Цветков.
Друг интересен документ е писмото на Шукри паша до генерал Янко Драганов, с което той моли да бъдат освободени турските военнопленници в България, а предимство да се даде на болните и сакатите. Върху него българският генерал поставя своята резолюция, че ще се съобрази с искането. Изложбата включва и част от схемите на турските позиции, които българското разузнаване е направило преди войната. Съобразно тях със започване на бойните действия се разполага българската групировка, която обсажда Одрин.
Могат да бъдат видени още снимки на български наблюдателни балони, на самолети от Първо аеропланно отделение, на българската армия около Одрин, фотографии на военни лекари и санитари, на щаба на Втора армия и на Втори пехотен полк, на генерал Георги Вазов пред пленено турско оръдие и българската артилерия край Одрин. Включени са фотоси с радиостанция на българската войска, телефонисти, военни автомобили, разрушени турски оръдия и телени прегради. Включени са снимки на останките на разрушената Одринска крепост след щурмуването ѝ, от капитулацията на Шукри паша и изпращането му за София, както и такива, запечатали раздаването на наградите от ген. Вазов при Каикъ табия, ликуващи войници, фотографии от панихидата за загиналите български бойци, на цар Фердинанд с пленения Шукри паша в двореца Врана и как българската пехота заема един от превзетите фортове на Одринската крепост.
За реализирането на тази изложба са използвани снимки и материали от архивите на: ДВИА – Велико Търново, Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък, МО – София, Николай Гичев, Лилия Димитрова, Хриси Владкова, Петя Големанова, Александър Въчков, Симеон Цветков.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново