Предлагат инж. Георги Стефанов за наградата “Велико Търново”

Публикувано на пн, 13 мар. 2023
1552 четения

Дългогодишният председател на Общински комитет “Васил Левски” инж. Георги Стефанов е предложен за удостояване с наградата “Велико Търново” за 2023 г. Мотивите за издигане на кандидатурата са във връзка с неговия принос и заслуги за развитието на старата столица и община В. Търново. Предложението е на Общински комитет “Васил Левски” и е първото входирано в местната администрация още на 24 февруари.
Инж. Георги Тодоров Стефанов е роден на 25.11.1946 г. Завършва средното си образование в Техникум по механотехника в Г. Оряховица, а висшето си образование във Висшия машинно-електротехнически институт в София през 1972 г.
Работил е в завод “Червена звезда” в Дебелец като конструктор и зам.-директор. От 1976 до 1983 г. е зам.-директор на базата за развитие и внедряване в Дебелец, която след това е преобразувана на Институт по керамично и пътно машиностроене и инж. Стефанов става негов директор. Ръководи го до 31 май 1991 г. След това работи като началник-цех в общинската фирма “Ятрус”.
На 7 октомври 1993 г. е избран за председател на Общинския съвет във Велико Търново и изпълява тази длъжност до края на мандата – 30 октомври 1995 г. През този период временно, след предсрочно прекратяване на мандата на действащия кмет на Велико Търново, изпълнява и функциите на кмет до провеждането на предсрочни кметски избори през юли 1994 г.
На 16 ноември 1995 г. отново е избран за председател на местния парламент. През следващите три мандата е бил общински съветник, а в два от тях – зам.-председател на Общинския съвет. Инж. Георги Стефанов е работил като зам.-управител на фирма “БАИК” ООД, а в периода 2 ноември 2002 до 1 април 2016 г. е зам.-директор на “Момина крепост” АД – Велико Търново. В момента е пенсионер.
Инж. Георги Стефанов дълги години е председател на Общинския комитет “Васил Левски” и като такъв ръководи оперативното бюро на Националния инициативен комитет за изграждане на паметник на Стефан Стамболов в старата столица. Паметникът е изграден изцяло с дарителски средства и е открит тъжествено през юли 1995 г., посочват от Общински комитет “Васил Левски”.
Освен инж. Георги Стефанов, за наградата на Велико Търново са номинирани създателят на ДЕС “Румина” Румяна Начева и дългогодишният председател на хандбален клуб “Етър-64” Атанас Атанасов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново