Държането за ръце и дори ходенето по шорти са забранени за световното

Публикувано на чт, 17 Ное. 2022
245 четения

Световните първенства по футбол отдавна са се превърнали в най-притегателното събитие за милиони фенове на футбола по целия свят. За първи път финалите ще бъдат в толкова нефутболна държава като Катар и властите в страната са наложили редица крайно противоречиви мерки от гледна точка на привържениците. Те не са свързани със сигурността, а най-вече с поведението на феновете, които в Катар няма да могат да правят редица традиционни за себе си дейности.
Очакванията са над два милиона души да посетят Катар, като социалните норми и религиозните обичаи са две от нещата, които са в рязък контракт с тези в предишните домакини на световните първенства.
Алкохолът
Внасянето на алкохол в страната е забранено. Но по-големият проблем е фактът, че свободната консумация е забранена – кошмар за тези, които обичат да “поливат” победите и загубите на любимия отбор. Все пак алкохолът ще се продава в заведения, които имат специално разрешително, както и във фен зоните за лица над 21 г. Движението по улиците в нетрезво състояние е недопустимо и ще се наказва от закона.
Облеклото
Нормата за облеклото е нещо, с което всички ще трябва да се съобразяват в арабската страна. Бански костюми са разрешени на хотелските плажове и плувните басейни, но посетителите ще трябва да покриват раменете и коленете си, когато посещават обществени места. Освен това, не се препоръчват къси панталони или горнища без ръкави, като влизането в някои официални сгради вероятно ще бъде отказано, ако се установи, че не се спазват стандартите за скромно облекло. Феновете ще трябва да се обличат скромно и няма да могат да носят къси поли, бикини, шорти, блузи с дълбоки деколтета, въпреки убийствените жеги.
Интимните отношения
По време на първенството извънбрачните интимни отношения са абсолютно забранени. Мнозина фенове отиват на подобен форум не само за да гледат футбол, но и за да се запознаят с нови хора, като немалко от тези запознанства завършват със секс. Това няма да е така в Катар, защото сексът ще бъде разрешен само между лица, които имат сключен брак. В този закон обаче има и вратичка. Двама непознати нямат право на интимни отношения, но въпреки това на тях не им е забранено да спят в една стая. Неясно е кой би ги следил в леглото, но подобни незаконни начинания са прекалено рисковани, защото нарушителите се наказват с до 7 години лишаване от свобода. Наред с това, властите в Катар забраниха проявата на обич на публични места, като всички подобни актове могат да доведат до арест. Това включва целувките и дори държането за ръце с друг човек.
Пушенето
Пушачите също ще бъдат изправени пред сериозни предизвикателства по време на турнира, тъй като на всички обществени места в Катар пушенето е забранено. Това включва музеи, търговски центрове, ресторанти и спортни клубове, като пристъпването на този закон ще води до глоби. Глоби между 2500 и 3000 долара ще отнасят тези, които внасят, купуват или използват електронни цигари в Катар. Този сравнително нов вид цигари е абсолютно забранен в държавата, като електронните цигари са забранени за употреба още от 2014 г. Наред с финансовата санкция нарушителите може да се окажат и зад решетките, ако опитат да хитруват, носейки или използвайки електронни цигари.
Снимането
И ако горепосочените мерки не са достатъчни да откажат човек от пътуване до Катар за Мондиала, то рестрикциите относно снимането в страната вече преливат чашата. Ако това да искаш разрешение, когато снимаш друг човек, е нещо нормално, то забраната да се снимат правителствени сгради, военни лагери и индустриални зони е нещо, което ограничава туристите, които нямат търпение да запазят спомените си в снимки.
Новата дестинация, която ще приеме най-големия футболен форум на планетата, е прекалено различна от останалите и това е причината за толкова много промени в традиционните дейности, свързани с мачовете от световните първенства.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново