Пренареждането на листата е неуважение към решението на Областния съвет на БСП, смятат Лидия Прокопова и Атанас Атанасов

Публикувано на пт, 26 авг. 2022
1646 четения

Пренареждането на листата с кандидатите за народни представители на БСП за Великотърновски избирателен район е неуважение към решението на Областния съвет на партията. Това заявиха на нарочен брифинг Лидия Прокопова и Атанас Атанасов, които са сред най-дългогодишните членове на партията във В. Търново. Повод за изказването им е решението от вчера на Националния съвет на БСП, с което беше пренаредена партийната листа. Неин водач е Явор Божанков, който е от гражданската квота, а на втора позиция е общинският съветник от Свищов  София Вергилова, която по време на Областния съвет си е направила отвод. Не по-малко изненадващо е включването на бившия депутат от “Възраждане” Цвета Галунова на четвърто място в листата.

Според Лидия Прокопова и Атанас Атанасов пренареждането на кандидатите е направено умишлено и е наказателна акция спрямо общинската структура и нейния председател Михаил Михалев. Именно той получи най-голямо доверие в Областния съвет и беше на второ място в листата, а след разместването вече е на пета позиция. Лидия Прокопова от трето място вече заема осма позиция.

„Смея да твърдя, че можех да помогна в предизборната кампания, защото съм разпознаваема личност в областта и имам много приятели и колеги, които ме уважават. Обмислям дали да остана част от тази листа. За мен никога не е било цел да бъда в някаква управленска структура. Ако съм искала, можех да бъда”, коментира Лидия Прокопова.И разказа, че по време на Националния съвет срещу нейното участие в листата се е обявил бившият зам.-областен управител и председател на БСП – Г. Оряховица Огнян Стоянов. В новата листа той е на трета позиция. Прокопова, която е старши експерт в РУО – В. Търново, подчерта, че в професионалния си път никога не е смесвала партийните си убеждения с работата.

“За мен ударът е по великотърновската партийна организация. Пренебрегнато е  решението на Областния съвет, в който мисля има достатъчно мъдри хора. И след като водачът е спуснат отгоре, а на второ и трето място с тайно гласуване бяха избрани Михаил Михалев и Лидия Прокопова, смятам, че по този начин бяха признати високите резултати, показани от великотърновската организация”, заяви Атанас Атанасов. Той посочи за нелогичен факта, че половината от лицата в листата са от гражданската квота, а не партийни личности, които всъщност са разпознаваеми от хората. Още повече, че област В. Търново е сред регионите с най-много червени кметове.

“Ако Корнелия Нинова продължи да управлява авторитарно и да неглижира мнението на структурите на БСП по места, партията е загубена. Тя ще загроби БСП”, категорични са Прокопова и Атанасов.

Лидия Прокопова сподели, че водачът на листата Явор Божанков я е поканил на разговор и я е помолил да не се отказва от участие в изборите. Но признава, че все още не е взела решение дали да участва, или да се оттегли.

В подкрепа на Лидия Прокопова и Михаил Михалев се обявиха местните организации на жените социалисти и на българския антифашистки съюз.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново