Деца масово отпадат от училище, защото заминават за чужбина

Публикувано на вт, 10 сеп. 2013
563 четения

1950 първокласници тръгват на училище на 16 септември

131 деца са отпаднали от училищата във Великотърновска област през последната учебна година. 80 на сто от тях са напуснали класните стаи, защото са заминали за чужбина заедно със своите родители, без да вземат необходимите документи от училищата. Отделно други 87 ученици също са прекъснали образованието заради избора на семействата им да живеят зад граница, но те са се разделили с училището напълно легално – със задължителното в случая удостоверение.
Тези данни представи вчера началникът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева. Тя участва в заседание на Областната комисия по образование, наука, младежки дейности и спорт. През последните години броят на децата, които отпадат от образователната система, трайно намалява, отчете образователната шефка. За сравнение през 2011 г. те са били 206, а през 2012-а – 196. За сметка на това се увеличава броят на учениците, които през учебната година се местят в друго училище или пък избират да се обучават от дневна в самостоятелна форма. По закон това е разрешено за учениците, навършили 16 г., а през миналата учебна година от това право са се възползвали 290 души. Като цяло най-голямо движение на ученици се наблюдава в 9 клас.
Около 23 720 ученици ще влязат в класните стаи на 16 септември. По данни от юли първолаците са 1886, но след старта на учебната година се очаква техният брой да се увеличи с още около 50, обясни шефката на РИО. През м.г. най-малките ученици са били 2048. Най-много първолаци т.г. са записани във великотърновското СОУ “Емилиян Станев”. Най-голямата гимназия в областта е формирала 7 паралелки и по този начин измества от първото място ОУ “Бачо Киро”, което до миналата учебна година събираше деца за шест първи класа.
През т.г. се наблюдава известен спад по отношение на задължителния обхват на 5- и 6-годишните в полуинтернатните групи в училищата и детските градини. Петгодишнита деца са общо 1339, а през м.г. обхватът е бил 96 на сто или над 1800 деца. Идентично е положението и при шестгодишните, като тази година са записани 1463 деца при 1800 през м.г.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново