Как да подсилим имунната си система – съвети от Биотика

Публикувано на чт, 25 Ное. 2021
325 четения

Зимата е сезонът на грип, настинка и други болести. Но какво можем да направим, за да останем здрави? Екипът на Biotica.bg ви предлага някои от най-ефикасните начини за подсилване на имунната система. Можете да се погрижите сами за себе си и то по естествен начин.

Пийте много течности

Водата е най-добрата възможност за подсилване на имунната система. Много от нас са чували, че трябва да пием осем – девет чаши вода на ден. Това е истина. Опитайте да приемате чаша вода, когато се събудите, за да започнете деня си правилно. След сън вашето тяло има нужда от хидратация и освежаване. С водата се изчистват вирусите и се подобрява имунитета. Можете да включите и чайове от билки, както и фрешове.

Спортувайте редовно

Често мислим за упражненията като начин за предотвратяване на хронични заболявания от типа на сърдечни проблеми и високо кръвно налягане или като възможност за поддържане на теглото под контрол. Но упражненията също могат да допринесат за общото добро здраве, включително здрава имунна система. Те подобряват кръвообращението, което позволява на клетките и веществата да се движат свободно през тялото ви, за да изпълняват функциите си ефективно.

По-малко стрес

Стресът се отразява изключително много върху здравето ни. Ако ежедневно се сблъсквате със стресови ситуации, се налага вашата имунна система да е с постоянно включени защитни механизми. Един от начините да облекчите стреса е като отделите време, за да се погрижите за себе си. Всеки има своите предпочитания за релаксация и подсилване на имунитета – някои обичат да четат хубава книга, други да си направят масаж или да спортуват.

Наспивайте се добре

Сънят е регенеративен процес за вашето тяло. Когато сте лишени от сън, естествените ви Т клетките намаляват, а възпалителните цитокини (възпалителни клетки) се повишават. Това означава, че добрият сън води до укрепване на имунната ви система.

Яжте храни с пробиотици

Хранителните добавки и пробиотиците са определяни като “живи микроорганизми, които, когато се приемат в препоръчаните дози, предоставят ползи за здравето“. Изследванията показват, че пробиотиците са едни от най-добрите храни за повишаване на имунитета. Включете в режима си:

  • кисело мляко – една от най-известните пробиотични храни. Съдържа бактерии, които облекчават храносмилателни проблеми и се грижат за естествената флора;
  • кефир – подобен е на киселото мляко, тъй като е и култивиран млечен продукт но разликата е във видовете присъстващи бактерии, както и в леки промени на вкуса и структурата;
  • извара – млечен продукт, който е богат на здравословни бактерии и подпомага червата;
  • хляб със закваска – тестото със закваска превъзхожда останалите видове хляб, когато се отнася за чревното здраве, тъй като не се нуждаят от бързо нарастващи дрожди.

Добре балансирана диета

Здравословната, балансирана диета може да ви помогне да поддържате добра форма. Яжте зеленчуци и плодове всеки ден, за да сте сигурни, че получавате разнообразни хранителни вещества. Витамините и минералите са много важни, както и постните протеини и сложните въглехидрати. Намалете до минимум преработените храни, захарта и напитките. Можете да добавите към режима си натурални хранителни добавки от онлайн магазин Biotoca.bg. Те са полезни за здравето и ще подсилят имунната ви система.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново