Проф. Тодор Галунов: “Очаквам по-скоро кабинет с временен характер”

Публикувано на вт, 16 Ное. 2021
809 четения

Сегашният опит за съставяне на кабинет ще бъде по-скоро успешен, като под това разбирам съставяне на кабинет със сравнително временен характер – програмен, експертен, на националната отговорност, заяви политологът проф. дпн Тодор Галунов. Според него в резултатите от изборите има елементи и на изненада, и на логика, като уточни, че коментарът му е при обработени 75% протоколи. “Социологията не успя да хване, че “Продължаваме промяната” ще бъде първа политическа сила. Силното им представяне прави впечатление, както и влизането на “Възраждане”, това са новите моменти в тази кампания. Очакван бе резултатът на ДПС, както бе очакван спадът при “Има такъв народ” с повече от два пъти. Не успяха, защото два пъти не поеха отговорност за съставяне на кабинет. ГЕРБ продължава своя път надолу като мандати, но не с много, докато много е слаб резултатът на БСП. Тези процеси не са неочаквани, но сривът им е много голям – БСП имат тежък организационен проблем и явно трябва да вземат спешни мерки, за да не се получи, че от партия с голям калибър, който вече е среден, да се превърнат в партия от малък калибър. Резултатът на “Демократична България” също е много слаб и разочароващ, намалиха двойно своето парламентарно представителство. Отпадането на “Изправи се БГ” до голяма степен не е изненада, повечето прогнози сочеха, че те няма да влязат. По-скоро изненада е доста слабият им резултат. Така че в общи линии имаме парламент от седем партии и можем риторично да поставим въпроса дали при 7 партии ще направим по-лесно кабинет, отколкото при шест”, заяви проф. Тодор Галунов.
Според него “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ” и “Демократична България” не могат да съставят кабинет без БСП и тук е тежкият проблем дали ще има 4-партийна коалиция. “Очертават се доста трудни преговори. Като опозиция вървят ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, като всяка от тях има своята специфика и собствена опозиционна линия, трудно може да има някакво взаимодействие между тях. Вярно е, че почти същата ситуация беше и през лятото, но много стана, загуби се много политическо време и ако партиите продължат да не правят кабинет, в едни предсрочни избори ще има опит за радикална промяна на българския политически елит. Това вече се усеща. По-скоро сегашният опит ще бъде успешен, като под това разбирам съставяне на кабинет със сравнително временен характер – програмен, експертен, на националната отговорност… С цел да поработи малко и парламентът, да приеме необходимите нормативни промени и малко да се стабилизират нещата. Много трудно можем да говорим за пълен мандат, макар че Кирил Петков говори за 4 години. Много е разнотипен този кабинет, по-скоро му давам максимум година-две”, подчерта проф. Галунов.
Политологът прогнозира намаляване на разликата в гласовете на балотажа за президент, но бе категоричен, че Румен Радев ще спечели. “Няма вариант сегашният президент да загуби, освен ако не направи някаква много груба грешка. Но времето е малко и няма време за такава голяма грешка. Освен това, Радев има естествена преднина от това, че е действащ президент, както и това, че още преди година обяви, че ще се кандидатира. Докато проф. Герджиков имаше един голям проблем – нямаше време да разгъне своята политическа кампания, да бъде възприет от хората като политик. И това е една от главните причини той да изостава драстично. Много трудно на втори тур ще се прехвърлят гласове от другите партии. Мисля, че новият президент на България ще бъде досегашният президент”, каза проф. Галунов.
Според него не е изненадващо, че резултатите във Великотърновска област не са по-различни от тези в страната, след като имаме претенцията, че сме средностатистическият вариант на национално представителство и че В. Търново до голяма степен е знаков град по отношение на резултатите. “Когато говоря за числа, предпочитам да имам пълните данни, но със сигурност “Продължаваме промяната” ще има поне два мандата, ГЕРБ върви около два мандата. БСП има един сигурен мандат, вторият им не е сигурен. “Има такъв народ” е с мандат, ДПС и “Възраждане” също могат да получат по един мандат”, прогнозира проф. Тодор Галунов, но уточни, че трябва да се изчака системата за изчисляване, която понякога води до интересни изненади.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново