Великотърновският писател и дипломат Христо Добротинов с нова книга за родния си град

Публикувано на ср, 1 сеп. 2021
239 четения

Великотърновецът Христо Добротинов издаде нова книга, чиято история се развива в родния му град. Романът е озаглавен “Светулките ще ти покажат пътя” и е определен от издателите като трагичен и мъдър. В него се преплитат действителни и въображаеми истории дори на реално съществували личности като Емилиян Станев и Невена Коканова. Редуват се трагични и красиви моменти, а сред грохота на прелитащите американски самолети през Втората световна война се заражда истинска любов. В книгата е показано разделението на българското общество. Вечните злосторници, които винаги са близо или са част от властта и носят гибел, предателите, които сами се продават, водени от тъжната максима “Страхувай се и ще живееш”, проследени са човешките радости и трагедии преди и след радикалните промени през 1918, 1944 и 1989 г. Поколенията се сменят, но не и ролите. И през годините като красиво знамение, с дълга синя рокля на големи бели точки, с везани ръкави на блузата, приличащи на крила на загадъчна птица, преминава Мариола – Търновската царица, гласи анонсът на книгата, която ще бъде на пазара от 7 септември.
Писателят признава, че никога не се е откъсвал от Търново духом, макар че животът и професията му го пращат в чужбина. Винаги се опитва да говори за града и да го пази жив в спомените си. Поводът да напише този роман е дългата одисея, свързана с прочутия параграф 4, в края на която земите на дядо му – 10 декара в местността Козлуджа, отиват в чужди ръце. “Земите бяха близко до къщата на полковника от “Крадеца на праскови”. Успокоих се за загубата с аксиомата, че всъщност историята на човечеството представлява непрекъснат процес на преразпределение на собствеността”, с мъка сподели великотърновецът в интервюто си за в. “Янтра ДНЕС” още през ноември 2019 г., когато разкри, че има вече готов роман, чието действие се развива в старата столица.
Христо Добротинов е роден на 8 май 1952 г. във В. Търново. Завършва Първа гимназия “Св. св. Кирил и Методий” със златен медал, а след това учи в Юридическия факултет на Софийския университет. След конкурс постъпва в Московския институт за международни отношения. Започва работа в Министерството на външните работи, където последователно заема различни постове. Автор е на книгите: “Погребението на капитанската шапка”, получила Национална награда “Южна пролет” за първа книга , “Отвъд снега”, “Спомен за курорта”, “Бракове в София”, “Игра на конспиратори” и “В търсене на холивудския прислужник”, отличена с годишната награда за проза за 2020 г. на Съюза на българските писатели. Разкази на Добротинов са превеждани на руски, полски, немски и турски език. Авторът е член на Съюза на българските писатели и на българския ПЕН-център.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново