Подмяна на водопровода в Совата може да реши проблема с безводието

Публикувано на вт, 24 авг. 2021
129 четения

За да се реши проблемът в свищовското село Совата, в което хората от седмици са без вода, е необходимо да се подмени изцяло довеждащият водопровод и водопроводната мрежа в селото. Това стана ясно по време на парламентарния контрол от отговора на регионалния министър арх. Виолета Комитова по повод питане на депутата от Великотърновския избирателен район Христо Дочев за възстановяване на водоподаването в Совaта.
Селото се снабдява с вода от два местни водоизточника – шахтов кладенец и дренаж. От дренажа водата постъпва в резервоар за селото и след това по гравитачен водопровод, по много стари азбестоциментови тръби, които са силно амортизирани, снабдява населеното място. “Всички тези мрежи са на повече от 50 г. и по тях търпим постоянни аварии. Само от началото на годината до днес сме регистрирали 30 аварии от дренажа по гравитачния водопровод, които естествено допълнително намаляват водните количества към резервоара на селото, той естествено не може да се напълни до най-високото ниво и поради ниското ниво на напорния резервоар определени части на селото остават без вода”, заяви Виолета Комитова. По думите ѝ, за да се реши проблемът трябва да се подмени изцяло довеждащия водопровод и водопроводната мрежа и подчерта, че в случая има налични количества вода, но кризата се дължи на старата ВиК мрежа. Според регионалния министър подмяната ѝ може да стане по четири начина за финансиране. Първият е обектът да се включи в инвестиционната програма на ВиК оператора, което обаче винаги води до повишаване на цената на водата заради инвестициите в мрежата.
Вторият начин е Община Свищов, в качеството си на собственик на публичната ВиК инфраструктура, да подпомогне финансирането на този водопровод. Третият вариант е със средства от МРРБ. Министър Комитова уточни, че през 2017 г., 2018 г. и 2021 г. Министерство на регионалното развитие и благоустройството е предоставило на Свищов 1,5 млн. лв. за реконструкция на ВиК инфраструктурата на нейна територията. Досега обаче в МРРБ няма постъпило искане от община Свищов за финансиране на подобен обект за реконструкция на довеждащия водопровод на с. Совата. Четвъртият вариант е включването на проекта за смяна на ВиК мрежата в селото в разработваното Регионално прединвестиционно проучване, което ще бъде финансирано от бъдещия програмен период.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново