89-годишен мъж се включи в Националния плувен маратон “Добри Динев”

Публикувано на чт, 29 юли 2021
193 четения

32 състезатели от цялата страна се включиха в националния плувен маратон “Добри Динев” в Лясковец. Спортното събитие се проведе на микроязовир Костимял-Горен, като това е неговото шесто издание.
Преди седем години бе иницииран Национален плувен маратон на името на легендарния български плувец Добри Динев и събитието се радва на голям интерес. Кaтo мaйcтop нa дългитe плyвaния, варненецът Добри Динев зaпиcвa мнoгo peкopди, a шест oт тях зa “Книгaтa зa peкopди на Гинec”. Приживе плувецът създава клуб “Приятели на Добри Динев”, учи стотици деца да плуват и до последно участва в плувни маратони.
Добри Динев e чoвeкът, кoйтo, бeз дa пoмиcли зa coбcтвeния cи живoт, пpи oбpъщaнeтo през 1978 г. нa пoнтoнния мocт пpи Бeлocлaв пъpви ce хвъpля в лeдeнaтa вoдa и ycпявa дa cпacи oт явнa cмъpт 42 души, зa кoeтo e yдocтoeн c оpдeн “Зa гpaждaнcкa зacлyгa и дoблecт”. В негова памет в Лясковец е поставена традицията за провеждане на плувния маратон.
Тазгодишното състезание се проведе по възрастови групи, като в I-ва група “До 30 години” на 3000 м призът грабна Ненчо Колев, класирал се на първо място с време 52,30 мин. Втори след него остана Борислав Иванов с време 54,30 мин. На трето място в класирането е Андрей Велчев, с време 62,00 мин.
При групата на ветераните от 45-59 г., плували на 2000 м, при мъжете общият брой на участниците е седем души. Александър Базовички с време 29,10 мин. е победителят в тази група. Негов подгласник е Валентин Митрев с време 29,25 минути, а на трето място се класира Димитър Димитров с време 34,20 мин. В същата група участие вземат и две дами, като само едната успява да преплува цялото разстояние и да стане победителят при жени ветерани. Това е Юлияна Новоселска, чието време е 29,15 минути.
При най-възрастните плувци “Ветерани над 60 години” на 1000 м участваха само мъже, като в тази група мераклиите са най-много – 13 души. Призьор в надпреварата при най-многобройната група участници е Стефан Вътов с време 18,02 мин. Втори след него остана Светломир Иванов с време 21,00 минути, а третото място е за Николай Ханджиев с време 21,48 минути. На дистанцията от 3000 м при мъжете се включиха четирима души, класирали се в следния ред: първи е Александър Божилов с време 36,38 мин., втори Симеон Иванов с време 37,25 мин., а трети – Любомир Личев с време 38,55 мин. На дистанцията от 3000 м при жените плуването приключи с първо място за Александра Вачкова с време 37,02 мин., следвана от Селена Влахова с време 37,26 мин., а третата позиция на стълбичката зае младата Рая Вачкова с време 44,10 мин. Всички участници в VI Национален плувен маратон “Добри Динев” бяха наградени с грамоти за участие, а отличените на призовите позиции – с медали, шапки и парични награди, които връчи заместник-кметът на Община Лясковец инж. Росица Господинова. С медал бе отличен и най-възрастният участник в плувната надпревара Тодор Керчев, който показа, че и на 89 години човек може да се радва на спорта и живота.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново