Проф. д-р Костадин Ангелов в Свищов: Парите за медицинските работници са осигурени, управляващите трябва да ги изплащат и след пандемията

Публикувано на вт, 15 юни 2021
575 четения

За прекратяване на лъжите и спекулирането със здравеопазването в държавата апелира проф. д-р Костадин Ангелов, бивш министър на здравеопазването и водач на листата на ГЕРБ-СДС в област Велико Търново. Ангелов е категоричен, че реформи не се правят по време на пандемия, още по-малко – без парламент и от служебно правителство.

По негови думи парите, които са издействани по време на неговото ръководство на министерството, трябва да продължат да се изплащат, защото целият сектор на здравеопазването ще продължи да е приоритет не само за следващия мандат, но и за десетилетие напред. По време на пандемията Министерство на здравеопазването успя да защити брутните възнаграждения на медицинските специалисти за календарната година.

Това стана ясно на среща на проф. Ангелов с медицинския персонал в болницата в град Свищов, където той заяви още: „Категорично трябва да продължи субсидирането на общинските лечебни заведения, каквато е болницата в Свищов по наредба ?3. Ако досега този тип болници са получавали помощ от 200 хиляди лева, то сега трябва да получават 400 хиляди лева, което ще гарантира функционирането на лечебното заведение“ и допълни, че плановете на ГЕРБ са в края на мандата всеки лекар да получава три средни брутни работни заплати, професионалистите по здравни грижи – по две средни брутни работни заплати за страната, а санитарите – една. В момента средната брутна работна заплата за страната е около 1650 лв.

Проф. Ангелов коментира и изготвената национална програма, чрез която ще бъдат финансирани и мотивирани младите хора да работят в общинските болници. Във всички отдалечени и труднодостъпни места ще бъдат създадени т.нар. мобилни болници, чрез които лекари и сестри ще отиват на място и ще извършват прегледи, манипулации и ще назначават лечение. Освен мобилните поликлиники, са предвидени и мобилни аптеки, за да бъдат решени проблемите на всеки отделен човек в тези райони. Това ще е поредна последователна политика за решаване на проблема с младите лекари и медицински сестри, които да бъдат мотивирани да работят в лечебните заведения извън областните центрове.

Това ще се случи и чрез т.нар. тристълбовото финансиране – възнаграждение от болницата и субсидии от държавата и общината, както и за осигуряване на общински жилища.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново