Община Свищов тегли кредит от 4,5 млн. лв.

Публикувано на чт, 5 Ное. 2020
198 четения

Община Свищов ще разчита на банков кредит от 4,5 млн. лв. за ремонти на водопроводната мрежа и уличната инфраструктура. Заемът е одобрен на последното заседание на Общинския съвет. Целта на инвестицията е подобряване на основна общинска инфраструктура чрез извършване на основен ремонт на улици и пътни съоръжения на територията на град Свищов и населените места от общината. Предвижда се реконструкция и рехабилитация до 100 000 кв. метра общинска улична мрежа. Крайдунавската община предвижда с дългосрочния заем да изгради паркоместа, околоблокови пространства и зони за отдих, основен ремонт на тротоари и бордюри, ревизионни и канализационни шахти и др.
При реализирането на проекта, още преди стартирането на строително-монтажните работи, ще се търси възможност за подмяна на главните и второстепенни клонове на уличната водопроводна мрежа с изтекъл експлоатационен срок и висока честота на авариите. Финансирането за подмяната им ще бъде осигурено със средства от национални програми, оперативни програми от ЕС и държавно финансиране.
С рехабилитацията на уличната мрежа кметстото цели да подобри експлоатационното състояние на предвидените пътни участъци, а с подмяната на износените водопроводи ще се подобри водоподаването на гражданите.
През мандат 2015-2019 г., извън кредита за рехабилитация на част от уличната мрежа на територията на град Свищов от външно финансиране в общината бяха привлечени близо 7 млн. лв. Със средствата беше подменен водопроводът и възстановена асфалтовата настилка на голяма част от улиците в града, както и 3200 метра от ВиК мрежата в село Хаджидимитрово. През настоящия мандат общинското ръководство ще продължи да търси възможности за външно финансиране, с цел да се подмени над 80 % от уличната настилка и голяма част от ВиК мрежата в града и селата, с което ще се решат инфраструктурни проблеми, трупани с десетилетия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново