Хилда Казасян: Филмовата музика носи много носталгия и романтика в себе си

Публикувано на ср, 14 окт. 2020
383 четения

Хилда Казасян е българска джаз певица, родена на 27 март 1970 г. в София. Дъщеря е на българския диригент и композитор от арменски произход Вили Казасян (1934-2008 г.) и Надежда Ранджева. През 1989 г. завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков” със специалност “Ударни инструменти”, с която продължава образованието си и в класическия отдел на Консерваторията. В ученическите си години свири в няколко симфонични оркестъра и е солист на младежки биг бенд. Като студент специализира камерна музика в Италия. Член е на журито в първите две издания на телевизионното шоу “България търси талант”. Седем сезона журира и в българското шоу “Като две капки вода”.

– Хилда, какво изпитвате, когато гостувате във В. Търново?
– Абсолютно искрена ще бъда като кажа, че това е един от истински любимите ми градове – с целия уют, който носи, с атмосфера, която е много характерна и различна. В общи линии както аз, така и музикантите, с които работя, когато планираме концерт във В. Търново, много се радваме и нямаме търпение да дойдем.
– Имате ли спомени, свързани с този град?
– Моите спомени за В. Търново са свързани най-вече с детството. Бях много малка, но помня как постоянно врънках баща ми да ме взема с него на “Мелодия на годината”, когато тя се провеждаше във вашия град. Там се случваха такива фантастични концерти, купони. В малкото случаи, в които той все пак ме вземаше с него, защото наистина беше много зает, аз се чувствах суперщастлива заради срещите с обичани от мен хора и невероятната атмосфера.
– Сега ще гостувате със спектакъл, в който представяте филмова музика.
– Този проект наистина се превърна в спектакъл. Той е едно много силно изживяване и за нас, които сме на сцената. Мисля, че тази тръпка се предава и на публиката. Първоначално концертите от турнето бяха само със солистите Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Мишо Йосифов и нашите специални гости Теодосий Спасов и Васил Петров. В тази формация направихме 15-тина концерта. След това решихме да обогатим музиката с фантастичните аранжименти на Христо Йоцов и Живко Петров, направени за Плевенската филхармония и нейния диригент Борислав Йоцов. Когато ги чух, аз настръхнах и дори се разплаках на два пъти. Усещането беше невероятно, въпреки че ставаше въпрос за програма, която сме изпълнявали толкова пъти. Филхармонията придава един друг колорит, друга атмосфера и всъщност заедно с нея ще направим нашата премиера с новите аранжименти именно във В. Търново.
– С какво филмовата музика се отличава от останалата музика и какво е чувството, когато я изпълнявате?
– Филмовата музика носи страшно много носталгия и романтика в себе си. Тя притежава много финес, какъвто прибавят и аранжиментите на Христо и Живко. В мултимедията Васил Къркеланов е подбрал най-емблематичните и отговарящи на музиката моменти от тези филми и така се получава едно цялостно потапяне в този наистина много красив свят.
– Харесва ли българинът да слуша кино?
– За моя огромна радост в залите винаги е пълно с млади хора. Когато след концерта те дойдат и кажат колко им е харесало дадено изпълнение и как отиват да изгледат филма, от който е то, разбирам, че донякъде това турне е и някаква мисия да припомним на хората прекрасното старо българско кино. Досегашните ми наблюдения показват, че на зрителите много им харесва да слушат кино.
– Музикантите, с които правите това турне, са джазмени. Има ли импровизация на сцената?
– Да. Точно това прави работата ни интересна и за самите нас. Тя няма как да се превърне в рутина, тъй като в самата музика и аранжиментите е заложено всеки път да има нещо, което да звучи различно. Мисля, че това се усеща и от публиката. Тя разбира, когато някой от нас създава нещо точно в този момент, за този концерт.
– Баща Ви е създал немалко филмова музика. Изпълнявате ли и негови композиции?
– Разбира се. Когато подготвяхме предишната програма, с която също гостувахме във В. Търново и която беше с най-хубавата музика на татко, ние включихме и две сюити именно с филмова музика. Впоследствие с Христо Йоцов открихме толкова много и толкова фантастична филмова музика, за която даже не знаехме, че е писал. Тя си зае своето място в този концерт и мисля, че това е един от най-красивите моменти в спектакъла.
– В дългогодишната си кариера участвала ли сте в изпълнението на музиката към някой филм?
– Имам едно участие като съвсем малка във филма-мюзикъл “Ян Бибиян”. Там изпълнявам арията на гаргата. Преди време, когато чух записа, дори самата аз се изненадах.
– Имате песен с великия български актьор Тодор Колев. Пяла ли сте и с други актьори?
– Да, песента с Тодор Колев наистина е емблематична, но тя не е от филм. Имам една фантастична песен с Николай Бинев. И тя е от детските ми години, даже не помня кога съм я записвала. Много е носталгична и красива. Със сигурност има и още. Ровейки се в архивите при подготовката за концерта “С музиката на Вили”, се оказа, че всъщност съм изпяла много песни, които съм забравила.
– Работите ли по нови проекти?
– В момента съм се концентрирала изцяло и единствено в този проект. С него Плевенската филхармония ни дава възможност в това странно и тежко време да можем да продължим да създаваме радост както на себе си, така и на публиката. Фокусирала съм се това турне да бъде представено на възможно най-много места, защото тези концерти наистина се получиха много специални. За след това сме планували още доста неща, но живеем във време, в което дори не смея да ги споменавам. Надявам се всичко да е наред и мисля, че ще имаме много поводи за нови срещи.
– Искате ли да кажете нещо на великотърновската публика?
– Чакам ви! Мисля, че има огромен шанс заедно да си направим един истински филмово-музикален празник!
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново