Драма в БСП заради избора на нов лидер на партията

Публикувано на вт, 1 сеп. 2020
1155 четения

Драма и разцепление превзе БСП заради предстоящия пряк избор на нов лидер на партията, който ще се проведе на 12 септември. За първи път в историята на столетницата председателят на партията ще бъде избран от членовете на БСП. За поста се борят настоящият лидер на партията Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков. Разделението се усеща и в позициите на великотърновските депутати от левицата.

Народният представител Весела Лечева призова кандидатите да оттеглят участието си от прекия избор заради опасностите, които според нея крие провеждането на вота. Като пример посочи неяснотите около списъци на хората, които ще гласуват, неясния брой секции – стационарни и мобилни и др. „Рисковете, които крие прекият избор са вотът да бъде опорочен, подменен или фалшифициран. Неслучайно голяма част от представителите на НС на БСП и десетки членове на партията имаха желание за свикване на Национален съвет, за да бъдат изчистени правилата, по които ще се осъществи прекия избор, така че всеки да има равен шанс. Смятам, че членовете на БСП трябва да имат възможност да направят своя информиран избор, а това не се случи. Прекият избор е добра стъпка, но по начина, по който ще се проведе, ще доведе до огорчение сред много от членовете на партията“, заяви Весела Лечева. И уточни, че призивът й е в качеството на член на Изпълнителното бюро на партията, водач на листата на БСП от В. Търново и заместник-председател на парламентарната група.

Явор Божанков, който е от гражданската квота в парламентарната група на левицата я контрира като заяви, че прекият избор е най-демократичният, а досегашният курс на партията е правилен. „Изразявам противоположна позиция на тази, зад която стои колежката Весела Лечева, но смятам, че прекият избор е именно този знак, който показва, че БСП е различна партия и наистина е алтернатива на ГЕРБ“, каза още Божанков.

Отговорът на Лечева бе, че за нея това състезание е предрешено и се гони служебна победа.

Колегата му Валентин Ламбев уточни, че има утвърдени избори, които предстои да се състоят. „Ако не бъде избран нов председател на първи тур, ще има втори, а в края на септември ще има конгрес на БСП. Убеден съм, че така или иначе ще има ръководство, което да подготви партията за следващите парламентарни избори“, каза още Ламбев.

По думите на областния председател на БСП във В. Търново Петко Тюфекчиев решението за пряк избор на председател е взето с решение на конгреса с огромно мнозинство. „Интересът към вътрешнопартийните избори е много голям. На територията на областта има 33 избирателни комисии – 15 стационарни и 18 мобилни. На този етап около 3000 души ще могат да гласуват за председател на БСП“, уточни Петко Тюфекчиев. Той е категоричен, че приетите правила за изборите са копирани от Изборния кодекс, по който са избирани президент, народни представители, общински съветници. Също така всеки кандидат за председателския пост може да има свои застъпници, което да гарантира прозрачността на предстоящите избори.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново