Екип от софийски прокурори ще следи разследването за смъртта на абитуриента

Публикувано на чт, 20 авг. 2020
965 четения

Софийската градска прокуратура ще наблюдава разследването за смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново Христо Денев, лекуван от коронавирусна инфекция в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица. Разследването е по текста от Наказателния кодекс за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на служебните задължения.

19-годишният Христо Денев почина на 31 юли след 18-дневно болнично лечение. Съмнение, че смъртта е резултат от лекарска грешка, изрази баща му Иван Денев.

Разследването по делото ще се извършва от следовател от следствения отдел при Софийска градска прокуратура, след като прокурорите от Велико Търново си направиха отвод. Причината е, че всички те са си направили отводи, защото заместник апелативният прокурор Емил Денев, който няколко години беше и окръжен прокурор, е чичо на бащата Иван Денев.

Предстоят множество процесуално-следствени действия за изясняване на обстоятелствата по случая и най-вече да се установи дали са налице допуснати от страна на медицински лица пропуски и грешки при лечението на пациента, които евентуално да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на младежа.

Заради значителната правна сложност на делото и необходимостта от предприемане на мерки за осигуряване на своевременно и законосъобразно извършване и приключване на разследването е сформиран екип от прокурори от Софийска градска прокуратура, които да работят по него, съобщават от държавното обвинение.

Весела КЪНЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново