Над 2 години търновец гние в затвор в Абу Даби, държавата нехае

Публикувано на чт, 16 ян. 2020
4714 четения

Повече от 2 г. великотърновецът Юрий Байрактаров лежи в държавния затвор в Абу Даби, Обединените арабски емирства, с обвинение, че иска да свали правителството на държавата. Според близките му присъдата е скалъпена, тъй като той никога не се е занимавал с политика и е арестуван от властите още на летището. Оттогава семейството води борба с институциите, за да разбере какви са мотивите за задържането му и за осъдителната присъда, след като на заседанията на съда не е имало преводач. От Министерство на външните работи признават, че казусът с Юрий Байрактаров е с много въпросителни и срещат огромна трудност в комуникацията с местните власти, получавайки постоянни откази за предоставяне на достоверна и актуална информация от тяхна страна. По думите на Евгения Байрактарова, сестра на Юрий, за тези две години посланикът на Република България в ОАЕ Богдан Коларов нито веднъж не го е посетил в затвора за разлика от дипломатите на останалите осъдени чужденци.
Одисеята за Юрий Байрактаров започва на 12 ноември 2017 г., когато заминава по работа за Дубай. “След пристигането си на летището е посрещнат и задържан от 15 представители на органите за национална сигурност на Обединените арабски емирства. След 8 дни без контакт с брат ми трябваше да се свържа с Интерпол, за да го намеря. До април 2018 г. местоположението му беше неизвестно, но благодарение на работата на разследващите органи от МВР той беше намерен в частен арест в Абу Даби. По-късно беше преместен в държавен затвор, където е и в момента”, разказва Евгения. Едва тогава нашенецът получава разрешение да говори с близките си по телефона веднъж седмично. Мъжът споделя, че по време на първите месеци на задържането му е измъчван, държан е с вързани ръце и крака, принуждаван е да подпише документи на арабски език, които не разбира. Заради стреса отслабнал с повече от 15 кг, а здравето му силно се влошава. Има частична загуба на слуха, високо кръвно налягане, болки в лявата част на главата и др.
Междувременно Юрий е осъден на 10 г. затвор без право на обжалване по обвинение в “опит за държавен преврат срещу правителството на ОАЕ”. Делото приключва на 24 декември 2018 г. По време на заседанията на съда е разпитван, но без да е осигурен преводач и реално търновецът е лишен от адекватна правна защита.
“Брат ми лежи в сектора за политически затворници, който е под специална охрана. Там лежат шейхове, професори, като всички са осъдени по политически причини. Единият от тях е в затвора за това, че е харесал статия против правителството. Смятам, че след като брат ми е осъден по политически причини, е редно държавата да вземе отношение и да се намеси”, категорична е Евгения Байрактарова. Недоумение за нея буди фактът, че по делото има и други лица, които са с осъдителни присъди, но са на свобода. Единствено брат ѝ заедно с българка от Варна са зад решетките.
Младата жена води дълга кореспонденция с българските институции, настоявайки да получат документи от арабската държава на какво се гради обвинението и какви са доказателства по делото. В подготовката на документите ѝ съдейства международният анализатор Давид Леви, на когото Евгения е изключително благодарна за съпричастността и подкрепата. Разбиране среща и от консула на българската мисия в Дубай Божидар Павурджиев, който е единственият човек, посещаващ Юрий в затвора.
В последния отговор на МвнР до Евгения, с който “Янтра ДНЕС” разполага, е посочено, че следят случая от самото начало, но от Посолството на Република България в ОАЕ и Генералното консулство на страната ни в Дубай са изчерпали абсолютно всяка възможност за съдействие по дипломатически път, като са се позовали на всички дипломатически актове и са предприели всички действия по казуса. В допълнение посочват, че срещат много трудности в контактите си с арабската държава. От Дирекция “Консулски отношения” са запознали със случая Министерство на правосъдието на България, от където са отговорили, че е възможно да бъде задействана процедура по трансфер на осъдени лица, въпреки че няма двустранни споразумения и актове. Това може да стане след споразумение между главния прокурор с компетентния орган на ОАЕ, което обаче е трудна и тромава процедура.
Евгения се обръща и към различни правозащитни организации. Получава отговор само от някои от тях, че са затрупани с много дела и не могат да поемат случая. А за помилване семейството на великотърновеца не се и надява, тъй като единствените освободени са осъдените за криминални деяния, допълва младата жена. Въпреки трудностите тя е категорична, че ще продължи да се бори за истината. “Единственото желание на брат ми е да бъде освободен, за да може да се върне в родината си, да се лекува и да изпълни задълженията си като съпруг, баща и син”, казва още Евгения. Тя е инициаторът на организираната вчера мирна демонстрация пред Посолството на ОАЕ в София, в което се включиха над 20 великотърновци, подкрепени от техни съмишленици в столицата.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново