Милен Михов с питане до здравния министър за тормоз на психично болни съседи над търновци

Публикувано на пт, 20 Дек. 2019
1135 четения

По повод системен тормоз от страна на психично болни съседи, живеещите на ул. „Д. Чоканов“ 7, бл.13 във В. Търново, се обърнаха с жалби до народния представител от ВМРО и зам.-председател на ПГ „Обединени патриоти“ доц. д-р Милен Михов. След разглеждане на жалбите среща с потърпевшите и запознаване подробно със ситуациите, застрашаващи здравето и живота им, доц. Михов се ангажира да съдейства за решение на проблема.

Чрез председателя на Народното събрание Цвета Караянчева той отправи запитване към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Въпросите, на които изисква отговор, са свързани със задължителното настаняване и лечение на лица с психични разстройства. Доц. Михов пита каква е нормативната уредба, която урежда принудителното лечение в психиатрия и необходими ли са промени, за да се разрешат такива случаи, както и какви мерки са необходими, за да се подобрят грижите за психично болните хора.

В отговор на запитването министър Кирил Ананиев цитира Закона на здравето, където е описано задължителното настаняване и лечение на лица с психични разтройства. (Законът за здравето, Глава пета. Психично здраве, Раздел II. Задължително настаняване и лечение, от чл. 155 до чл.165.)

По повод казуса Кирил Ананиев съобщава, че във връзка с изработване на проект на стратегия в областта на психичното здраве и нуждата от преценка и предприемане на действия във връзка със случаи на извършване на престъпления от лица с психични разстройства, със заповед на министъра на здравеопазването е създадена междуведомствена работна група, в която са включени представители на Министерство на вътрешните работи, Прокуратурата и Министерство на правосъдието. Основната задача на екипа е да обсъди състоянието и анализира необходимостта от нормативни и фактически промени в областта на задължителното настаняване и лечение на лица с психични разстройства с оглед подготвяне на алгоритъм на поведение от страна на всички институции, ангажирани при задължителното настаняване и лечение на лица с психични разстройства.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново