Правят подземен паркинг под цирковата площадка

Публикувано на вт, 10 Дек. 2019
3091 четения

Улица “В. Левски” може
да стане пешеходна зона, а бул. “България” и ул.
“Габровски” – еднопосочни

Главната улица “Васил Левски” може да бъде обособена като пешеходна зона, а основните пътни артерии бул. “България” и ул. “Никола Габровски” да станат еднопосочни. Това е една от идеите на проектантите, залегнала в предварителния проект за новия генерален план за организация на движението във В. Търново. По този начин автомобилното движение в центъра ще се подобри, тъй като колите, идващи от Стария град, на кръстовището при пощата ще имат право само на ляв завой, а отиващите към старата част само на десен завой. Това ще осигури безконфликтност на движението. При кръстовището на Съда също ще изчезнат конфликтните точки, тъй като няма да има изчакване, каквото се образува в момента в пиковите часове.
Ако бул. “България” и ул. “Никола Габровски” станат еднопосочни, с противоположно движение една на друга, връзката между тях ще е ул. “Краков”, обясниха проектантите. Според тях В. Търново е с изчерпана инфраструктура и трудно могат да се предприемат действия по разширяване и реконструкция на уличната мрежа, за да се увеличи нейната пропусквателна способност. Затруднения създава и липсата на алтернатива за придвижване, освен градския транспорт, който поема част от транспортните потоци. “Аз лично виждам добра възможност за създаване на велоалеи и велосипедна инфраструктура по бул. “България”, улиците “Васил Левски”, “Никола Габровски”, “Христо Ботев” и “Краков”, както и някои отсечки по ул. “Независимост”. Обмисляме възможността ул. “Васил Левски” да се превърне в пешеходна зона.
Предстои да направим симулация, събрали сме пълни данни за трафика и след това ще се вземе обосновано решение. В крайна сметка пешеходните зони трябва да бъдат толкова, колкото обществото ги иска. Няма правило какъв да е техният брой”, заяви д-р инж. Христо Грозданов от Института по транспортно строителство и инфраструктура към Университета па архитектура, строителство и геодезия, разработващ генералния план. Той припомни резултатите от проведеното онлайн допитването до гражданите, в което участваха над 1600 великотърновци. Те показаха, че мнозинството от тях искат да се придвижват в рамките на града с градски транспорт, велосипеди или пеша. В тази връзка се предвижда и откриването на нови автобусни линии.
Сред идеите, заложени в предварителния проект, е изграждането на голям подземен паркинг под цирковата площадка, но все още е трудно да се каже какъв ще е неговият капацитет.
“Предстои в най-кратки срокове изграждане на поредните участъци от магистрала “Хемус”, като се надяваме това да разтовари голяма част от транзитния трафик в града. Скоро ще бъде изграден и скоростният път Русе – В. Търново, което също ще доведе до сериозни промени в движението. На етап проектиране е и Северният пътен възел, за който предстои да се изясни окончателната количествено-стойностна сметка, за да се осигури необходимото финансиране.
Този проект също ще доведе до промени в градския трафик”, заяви зам.-кметът по строителството проф. Георги Камарашев.
Според него едно от най-важните неща е обществеността да се запознае с проблемите в движението, които да бъдат систематизирани, и да се предложат идеи и варианти, които гражданите да одобрят, а след това те да бъдат изпълнени. Той припомни, че последният генерален план за организация на движението във В. Търново е от 1994 г. За изработването на новия бяха заделени 35 000 лв. без ДДС. “След множеството разговори, които проведохме с проектантите, стигнахме до извода, че трябва да има стратегия, базирана на обществено мнение, както и актуална към сегашното състояние на трафика в града организация на движението в централните артерии, които поемат основния трафик на транспортните средства в града”, обобщи зам.-кметът. Той призова великотърновци да бъдат активни в общественото обсъждане, което ще се проведе на 16 декември – понеделник, от 17,00 ч. в голямата зала на Общината.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново