Две книги на азербайджански писатели представиха във ВТУ

Публикувано на вт, 12 Ное. 2019
285 четения

Две книги на автори от Азербайджан бяха представени в пета аудитория на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Студентите и преподавателите се запознаха със сборника “Избрани произведения” на азербайджанския писател и драматург Джалил Маммадгулузаде и с книгата на азербайджанския поет Имададдин Насими „Мой храм свещен“.

Специално за събитието във ВТУ пристигна г-жа София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя разкапа пред академичната общност за авторите и техните творения.

Книгата „Избрани произведения“ на Джалил Маммадгулузаде е посветена на 150-годишнината от рождението на писателя. Джалил Маммадгулузаде е виден азербайджански сатирик и драматург, една от водещите фигури на азербайджанската литература.

Книгата „Мой храм свещен“ на Имададдин Насими е посветена на 650-годишнината от рождението на поета. Имададдин Насими е положил основите на азербайджанския литературен език със своята поезия. Той оказва голямо влияние върху по-нататъшното развитие на литературата на Азербайджан. Неговото богато наследство представлява един от най-интересните етапи на обществената мисъл през Средновековието. Творчество му заема достойно място в съкровищницата с културните богатства на народите.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново