НВУ “Васил Левски” е домакин на национална конференция по физика

Публикувано на пт, 5 апр. 2019
146 четения

Национална конференция, свързана с обучението по физика, започна в НВУ “Васил Левски”. Тя се провежда ежегодно през месец април, като Велико Търново е домакин за трети път.
“АЕЦ “Белене” ще има нужда от голям брой подготвени специалисти по атомна физика и енергетика. Много е възможно Софийският университет, където се обучават тези кадри, да не може да се справи и затова мисля, че Националният военен университет е много подходящ за разкриване на една такава специалност. При това хората, които управляват ядрената енергетика, е добре да имат военно образование и дисциплина”, заяви преди откриването на конференцията акад. Александър Петров – председател на Съюза на физиците в България.
Тази година срещата е на тема “Интегралния подход върху обучението по физика”.
Във форума ще се включат 130 участници от цялата страна, разделени в три секции – Висше образование, Средно образование и Младежка секция. В първите две секции ще бъдат представени 36 доклада и 12 постерни доклада. В Младежката секция ще бъдат изнесени 29 доклада от общо 50 участници – ученици и студенти и техните ръководители.
На конференцията ще присъстват представители на Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, Тракийския университет в Стара Загора, Техническия университет – София, Медицинския университет – София, БАН, Медицинския университет – Варна, НВУ “Васил Левски”. В областта на средното образование ще има представители от Велико Търново, Свищов, София, Пловдив, Плевен, Правец, Сливен, Разград, Трявна, Стамболийски и други.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново