Родолюбци окичиха село с 50 трибагреника

Публикувано на пт, 1 мар. 2019
1129 четения

Българи и англичани, живеещи в търновското село Пушево, ще отбележат заедно националния празник 3 март. Инициативата за него е на местните хора, които организират богата програма за неделния ден. Подготовката за празника тече от месец, а преди седмица селото бе украсено с българския трибагреник. Идеята е на Красимира Ботева от В. Търново, която сама ушива 50 знамена и заедно с група ентусиасти ги поставиха пред домовете на хората в Пушево. В подготовката активно участва и председателят на НЧ “Сполука – 1923” Ангел Ангелов.
“Решението за трибагрениците и за празника се родиха спонтанно, като се надявам да поставим началото на една традиция на този ден да празнуваме заедно всички общности в селото”, сподели Красимира Ботева. Освен знамената, тя е изработила и 500 мартеници, които ще бъдат подарени на всеки гост, за да спазят традицията за Баба Марта.
Красимира разказва, че в Пушево живеят шест семейства от Англия и по едно от Русия и Турция. По-голямата част от заселниците в селото са бивши военни, все още млади и креативни хора. Едно от тях е семейството на Ели и Гари Мартин, които по професия са музиканти, но от години живеят в Пушево. Дъщеря им – Милица, е ученичка в СУ “Вела Благоева” във В. Търново. Второкласничката, която е наследила таланта от своите родители, специално за празника ще изпълни песента “Хубава си, моя горо”, облечена в българска носия. Преди това участниците в празника ще получат текста на песента, написан на български и на латиница, за да подкрепят изпълнението на Милица. Тя ще изпее и песента “Детска планета”.
В празника в Пушево ще се включат още акордеонистите от формация “New G”, Павелските танцьори от Свищовско и Групата за изворен фолклор “Сполука”. Ще има също кулинарно изложение, барбекю и дискотека. На 3 март цялото село ще бъде обагрено в бяло, зелено и червено – от празничните балони до салфетките на трапезата. Всеки желаещ може да си направи снимка с прочутите пушевски кактуси, запечатани на голям постер, наречен “Pushevo wood”. И докато всеки, посетил звездния Холивуд, си прави снимка за спомен, то гостите на Пушево ще могат да се снимат с местната забележителност – кактусите, шегуват се местните.
Празникът ще бъде в читалището, а входът е свободен. Очаква се в селото да пристигнат много англичани, живеещи в региона, поканени от своите сънародници. Организаторите са осигурили почерпка и много изненади за жителите и гостите на Пушево.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново