С по-високи сметки за газ, топла вода и парно “осурвакаха” великотърновци

Публикувано на чт, 10 ян. 2019
958 четения

Новата година изненада неприятно десетки великотъровци с по-високи сметки за парно, топла вода и газ, сигнализираха читатели в “Янтра ДНЕС”. Двойно са скочили начисленията на хората, отопляващи се на газ, спрямо предходния месец. За жилище от 90 кв.м младо семейство дължи 260 лв., докато за ноември сметката е била доста по-ниска. Една от най-високите суми достига 350 лв. за апартамент от 80 кв.м.
След като преди месец стотици абонати на “Топлофикация – ВТ” проплакаха от рекордно високи сметки за топла вода, това се случи и през януари. За десет дни, в които е ползвана услугата от топлофикационното дружество, семейството на Владислава Андреева дължи 231 лв. Неин съсед пък се оказал със сметка от 152 лв. за два кубика топла вода. Миналия месец заради солидните дължими суми живеещите на ул. “Филип Тотю” решиха да се откажат от ползването на битова гореща вода и още тогава подадоха искане за прекратяване на услугата. Казват, че все още никой не е дошъл, за да прекрати официално ползването на водата, но хората от страх, че отново ще бъдат “зарадвани” с големи сметки, са спрели отдавна използването ѝ.
Освен за топла вода, със завишени сметки са и хората, които се отопляват на парно. Сред “щастливците” е Пламена Мирчева, която за половин месец дължи 112,20 лв. на “Топлофикация – ВТ”. С по-високи сметки са и останалите живеещи на ул. “Филип Тотю” 3 в старата столица. Одисеята за тях започнала преди няколко месеца. Отоплителният сезон при тях стартира не на 1 ноември, а едва през декември. Причината е авария, която не е отстранена навреме през летния сезон. При запитване в дружеството кога ще бъде пуснато топлото в блока, получили отговор, че теренът е общински и ще отстранят аварията, след като живеещите сами разкопаят улицата, разказаха хората. В крайна сметка топлото е пуснато, макар и със закъснение.
“В средата на декември ни пуснаха топлоподаването, но температурата на водата по радиаторите беше не повече от 30-35 градуса. Наложи се да си включваме допълнително ел. уреди, за да се отопляваме. В блока има бебета, малки деца и трябваше да намерим алтернативен начин за отопление. А за “удоволствието” половин месец да съм на студено, получих сметка от 112,20 лв. Не смея да си помисля каква ще е следващата”, споделя Пламена Мирчева.
В блока, в който живее, сметките се изчисляват на база кубатура на имота, а не с топломери. Жената разказа, че преди години се отказали от услугите на “Топлофикация – ВТ”, но били агитирани от служители на дружеството да се включат отново, като обещали да плащат ниски сметки с новия метод на отчитане. “До ден днешен никой не може да ми обясни как точно се образува крайната сума за плащане”, казва още Пламена Мирчева. От по-високи сметки се оплакаха и други клиенти на дружеството във В. Търново, като някои имат да плащат по 270 лв. Пламена Мирчева е категорична, че ще подаде жалба до омбудсмана Мая Манолова и компетентните органи.
Според ръководството на “Топлофикация – ВТ” АД средната температура в старата столица за декември е била 1,3 градуса, което е по-ниско в сравнение със същия период на м.г., когато са отчетени 5 градуса над нулата. Причината за това се дължи на ниските среднодневни температури в началото на декември, когато живакът падна до -12 градуса. Затова сметките за отопление за декември ще бъдат по-високи, независимо от начина на отопление, посочват от дружеството.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново